Indonesia in Wording
Foto's van Cas Oorthuys en Charles Breijer 1947-1949
11 februari 1995 t/m 28 mei 1995
In 1995 is het vijftig jaar geleden dat de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke republiek Indonesië uitriepen. Ter gelegenheid hiervan organiseert het Museum voor Volkenkunde Rotterdam in samenwerking met het Nederlands Fotoarchief de expositie ‘Indonesia in Wording. Foto's van Cas Oorthuys en Charles Breijer 1947-1949’. De kern van de tentoonstelling bestaat uit circa tachtig foto's, waarvan een aantal nog niet eerder werd geëxposeerd.
Fotograaf Cas Oorthuys en zijn vriend, filmer/fotograaf Charles Breijer, reisden in 1947 onafhankelijk van elkaar naar Indonesië. Oorthuys, die er slechts enkele maanden verbleef, maakte foto's voor het boek Een staat in wording, dat in 1947 bij uitgeverij Contact verscheen. Breijer verbleef zes jaar in Indonesië. Hij filmde bioscoopjournaals voor het regeringsfilmbedrijf Multifilm Batavia en trad later in dienst van het Indonesische Ministerie van Voorlichting.
De foto's van Oorthuys en Breijer vertellen het verhaal van een weerbarstige periode in de Nederlandse en Indonesische geschiedenis. De meeste fotografen die in de jaren 1947-1949 in Indonesië werkten, lieten zich niet kritisch uit over het beleid van de Nederlandse regering en waren niet of nauwelijks geïnteresseerd in het Indonesische volk. Dat waren Oorthuys en Breijer wel. Hun werk is zo bijzonder omdat zij óók vanuit het standpunt van de Indonesische nationalisten fotografeerden en daarmee de complexiteit van de dekolonisatie naar voren brachten.
De foto's geven een beeld van de diplomatieke, militaire en dagelijkse gebeurtenissen op Java. De naoorlogse wederopbouw is begonnen en het is alsof de draad van het dagelijkse leven weer opgepakt kan worden. Maar het alombekende Hotel Slier heet inmiddels Hotel Merdeka en op tal van gebouwen zijn nationalistische leuzen geschilderd. De foto's laten ook Nederlandse soldaten zien, die een briefschrijven naar huis, tanks bemannen, verkenningstochten uitvoeren en bezoek krijgen van Sinterklaas. Maar vastgelegd zijn ook de Indonesische keurtroepen, strak in het gelid, het hijsen van de rood-witte vlag en Soekarno die het eerste Indonesische parlement toespreekt.
In maart 1995 organiseert Theater De Evenaar op vier dinsdagavonden een programma met historisch filmmateriaal en de persoonlijke verhalen van een aantal gastsprekers, getiteld ‘Uw herinneringen zijn de onze niet’. Meer informatie over dit programma is vanaf januari 1995 te verkrijgen bij:
Museum voor Volkenkunde Rotterdam, Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam, 010-4112201. Open: di t/m za 10-17 uur, zo en feestdagen 11-17 uur.