Senapan
Het verschil tussen Conrad en Kipling
In Indische Letteren, 1992, nr. 1-2, wordt op blz. 75, mede aan de hand van Jeffrey Meyers Fiction and the colonial experience, het verschil tussen de schrijvers Conrad en Kipling aangeduid met de typering van Conrad: ‘Kipling als “volksschrijver” spreekt over zijn landgenoten, ik daarentegen richt mij tot hen’.
Het is duidelijk dat de kwalificatie ‘volksschrijver’ niet als compliment is bedoeld. De typering is verder mijns inziens weinig helder. Conrad lijkt zich te distantiëren van het woord ‘landgenoten’. Op de inhoud van zijn werk gaat hij niet in.
Het is mogelijk een nadere verduidelijking te geven. Conrad is van origine een Pool; Kipling werd geboren in het koloniale India. De visie van een koloniale missie van blanken is Conrad geheel vreemd; de populariteit van Kipling is daarop gebaseerd.
Van belang is ook dat Conrad filosofisch is ingesteld. Zijn ervaring als vluchteling uit Polen en de indrukken, opgedaan op zee, gaven volop stof tot overdenking. Conrad hield zich bezig met existentiële vragen, zoals bijvoorbeeld: de duistere krachten in de mens, zijn kleinheid vergeleken bij de grootsheid van de schepping, de facetten van de niet-zichtbare werkelijkheid. Zijn benadering is niet Brits, doch universeel met een sterk pessimistische inslag. Hij is dus géén ‘volksschrijver’!
Voor de onderbouwing van mijn visie verwijs ik naar Joseph Conrad - a biography van de bovenvermelde Jeffrey Meyers (in 1991 verschenen bij John Murray). In de bespreking van Conrads Heart of Darkness wijst Meyers er op dat de novelle ingaat tegen de gevestigde mening van Britse lezers inzake de koloniale roeping van Europa: de westerse beschaving is niet superieur, er is geen morele rechtvaardigheid voor het kolonialisme. Het kwaad bestaat in het hart van alle mensen en ook idealisten