Indisch Memorandum
Onder grote belangstelling - de zaal van Theater de Balie aan het Kleine Gartmanplantsoen in Amsterdam was uitverkocht - organiseerde de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) samen met de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde op 29 april j.l. een ‘Indisch Memorandum’: een avond over de reconstructie van het verleden en de betrouwbaarheid van de herinnering.
Begonnen werd met de vertoning van De Heilige Familie, een documentaire van Roeland Kerbosch over het leven van zijn grootvader dr. M. Kerbosch (1880-1972), directeur van 's Lands Kina-onderneming Tjiniroean op Java. De film werd door de cineast zelf ingeleid.
Na de pauze sprak Ernst Braches over de wisselvalligheden van de herinnering aan feiten in het verleden, toegespitst op de oorlogsgebeurtenissen in Bandjarmasin op Borneo (Kalimantan), waar de spreker als kind geïnterneerd was. In een gesprek met Peter van Zonneveld belichtte Rob Nieuwenhuys tenslotte de functie van de herinnering in zijn werk, in het bijzonder in zijn Vergeelde portretten uit een Indisch familiealbum en Een beetje oorlog.