Niet zoo gemakkelijk als het er uitziet.
Met illustratien.
Neem een flesch en een kurk, de laatste iets smaller dan de hals van de flesch wijd is, en blaas de kurk in de flesch.
De kurk in een flesch blazen.
Dit probleem schijnt zoo gemakkelijk, dat wij allen willen beproeven het op te lossen. Maar ge zult iets zien wat ge niet verwachtte, want de kurk wordt, inplaats van in de flesch geblazen, er uit gedreven door de drukking van de lucht in de flesch, en vliegt ons in het gelaat met een geweld, dat in verhouding staat tot de kracht, die wij aanwendden.
De lezers van ‘De Huisvriend’, die van deze kunststukjes houden, zullen het zeker een aangenaam tijdverdrijf vinden
De kracht van een Hercules wordt vereischt, om de vingertoppen eener dame van elkaar te scheiden.
om ze met hun vrienden uit te voeren; zij zullen daarbij zien, dat de capaciteiten, waarover we beschikken, in veel opzichten meer gebonden zijn dan wij dachten.
Vele menschen zijn trotsch op hun spierkracht. Laat een dame de toppen harer beide voorvingers tegen elkaar plaatsen en de armen houden op de hoogte der schouders en een heer uit het gezelschap probeeren de vingers te scheiden. Indien de dame niet buitengewoon zwak of de heer bizonder sterk is, zal het kunstje waarschijnlijk mislukken en de dame zal het onmiddellijk laten volgen door de invitatie om haar hand van haar hoofd of haar middelvinger van de punt van haar neus te verwijderen.
De hercules, die met zware gewichten werkt, kan men vragen met zijn middelvinger een houten lucifer te breken, die geplaatst wordt op de nagelwortels van den voor- en derden vinger. De arm moet van den schouder uit recht vooruitgestrekt worden, en ook de vingers moeten dezelfde richting hebben; wanneer deze voorschriften trouw worden opgevolgd, dan zullen alle pogingen om den lucifer te breken, vruchteloos blijken.
Papier is taaier dan men wel zou denken, als men nagaat hoe gemakkelijk het gescheurd kan worden. Maar maak een velletje schrijfpapier tot een rolletje en span al uw kracht in om het te scheuren. Tien tegen één dat ge niet zult slagen.
Tracht de hand eener dame van haar hoofd te verwijderen.
Een andere aardige proef is de volgende. Twee personen gaan tegenover elkaar staan. De een plaatst zijn vuisten in elkaar geknepen op elkaar en tracht ze zoo te houden, terwijl de ander (bij voorkeur een dame) er sterk met haar voorvinger tegen duwt, zorgende dat haar vinger correspondeert met de vuist van haar tegenstander. De vuisten vliegen als bij tooverslag van elkaar, omdat de spieren niet in twee verschillende richtingen tegelijk kunnen werken.
Tot een ander soort kunstjes overgaande, noodigen wij de lezers uit, op een wit vel papier een cirkel te trekken en daarin te plaatsen de cijfers van de wijzerplaat eener klok. Duizenden malen hebben we op de klok gekeken, maar we zullen spoedig tot de ontdekking komen, dat we ziende blind geweest zijn, want in negen van de tien gevallen zullen we zeker een vergissing maken.
't Zelfde is het geval met het bepalen der hoogte van een hoogen hoed. Zet zulk een hoofddeksel op tafel en vraag iemand uit het gezelschap op den wand aan te wijzen hoe hoog hij veronderstelt, dat het is; steeds zal hij falen.
Een ander kunstje met denzelfden hoed kunt ge uitvoe-