Ströbeck, die een gehard, ijverig volkje zijn, in uiterlijk veel verschillende van de bewoners der omliggende plaatsen in den Hartz.
Mogelijk zijn de voortdurende studie en het vele nadenken,
de schaaktoren.
noodzakelijk om moeilijke vraagstukken op te lossen, wel de aanleiding, dat de Ströbeckers zulke verstandige en ernstige gelaatstrekken hebben. Dit heeft ook voornamelijk betrekking op de kinderen. Ook de handen van ouden zoowel als jongen vertoonen veel gelijkenis met elkaar; niet alleen dat zij alle goed gevormd zijn, maar zij zijn altijd goed onderhouden. Hiervan is natuurlijk ook het schaakspel de oorzaak, want iemand, die veeltijds met zijn hand over een schaakbord zit, zal die uit den aard der zaak goed onderhouden.
Het is merkwaardig dat, hoewel er vele verhalen in omloop zijn betreffende het ontstaan van het schaakspel in dit verwijderd deel van Duitschland, er niets met zekerheid van te zeggen valt.
Er zijn evenwel berichten dat er in de twaalfde eeuw al geschaakt werd in Ströbeck, of Ströpke, zooals het gehucht toen genoemd werd. Men verhaalt ook, dat in het jaar 1011 een zekere graaf Guncellin krijgsgevangengemaakt werd door den beroemden bisschop Arnold van Halberstadt, die voor de zekerheid zijn gevangene opsloot in den vierkanten toren, die ten huidigen dage nog in het midden van Ströbeck staat, en bekend is als ‘de Schaaktoren’. Niet willende, of niet in staat zijnde den hoogen losprijs te betalen dien de bisschop eischte, bleef de graaf gedurende langen tijd in gevangenschap, en om den tijd wat te dooden, maakte hij een stel schaakfiguren, sneed ruitjes op het tafeltje in zijn cel, dat een schaakbord moest voorstellen, en leerde de verschillende bewegingen en regels van het spel aan de dorpbewoners, die door den bisschop waren aangewezen om zijn voornamen gevangene te bewaken. Spoedig stelden de leerlingen
winners van de jongenswedstrijden.
veel belang in de zaak, iedereen was verlangend dit nieuwe en interessante tijdverdrijf te leeren kennen, en toen de graaf eindelijk in vrijheid gesteld werd, was er een groot aantal goede schaakspelers in Ströbeck.
Omstreeks het midden van de twaalfde eeuw verkregen de Ströbeckers het recht om iederen landeigenaar of vreemdeling aan te roepen en hen een spel schaak te laten spelen, alvorens hem den vrijen doorgang door de stad toe te staan; en deze gewoonte, tot in de laatste tijden volgehouden, bestaat nu nog uit een beleefde invitatie aan iederen vreemdeling om zijn vaardigheid in het spel te beproeven. Er dient evenwel bij vermeld te worden, dat iedere vreemdeling zonder uitzondering verslagen wordt.
Zondag is de groote dag te Ströbeck, en dikwijls zijn er meer dan tweehonderd borden noodig om alle spelers tevreden te stellen. Velen onder hen zijn kinderen, die evenveel belang stellen in het spel als hun ouders. Er is een schaakclub voor vrouwen evenals voor mannen, en deze zijn met de andere clubs uit den omtrek van den Hartz tot één genootschap geworden onder den naam van ‘Hartzer Schaakbond.’
Den kinderen wordt al zeer vroeg geleerd de verschillende stukken te onderscheiden,
h. sölig. de eerste prijswinner.
en zoodra zij op school komen, worden zij onderwezen in de zetten en aangemoedigd zelf nieuwe vraagstukken uit te denken. Iedere Paschen hebben er examens en wedstrijden plaats en de drie jongens en meisjes, die als overwinnaars uit den strijd zijn getreden, krijgen een goed gemaakt schaakbord, dat tot opschrift draagt:
‘Belooning voor vlijt.’
Daarom is het ook noodig dat iedere onderwijzer of onderwijzeres, die een betrekking zoekt te Ströbeck, een uitstekend schaakspeler of speelster is.
Onder jongens en meisjes beneden de 12 jaar is het geen zeldzaamheid bizonder knappe spelers aan te treffen, die in staat zijn moeilijke problemen op te lossen en tegenstanders, dubbel en driedubbel zoo oud, te verslaan.
Een der voornaamste punten van het schaakcongres zijn de kinderspelen, die soms uren duren, terwijl iedere zet het resultaat is van ernstig nadenken, en als de triomfantelijke uitspraak van ‘Schaak’ den winner aanduidt, dan kunnen vele oudere spelers een voorbeeld nemen aan het goede humeur en de beminnelijkheid van de overwonnen tegenpartij.
Verleden jaar
winsters van de meisjeswedstrijden.
Juni, op den avond vóór Pinksteren, was geheel Ströbeck versierd ter eere van het schaakcongres, dat den volgenden Maandag zou plaats hebben.
In de straten waren guirlandes opgehangen van hulst en bloemen, banieren fladderden in alle richtingen, en langs de posten van de deuren waren berketakken aangebracht, als traditioneele Pinksterversiering. Overal heerschte reeds leven en bedrijvigheid, want daar het congres slechts ééns in de vijf jaren plaats heeft, is het een groote gebeurtenis in dit zeldzame dorp.
Het is de gewoonte dat vreemdelingen, die aan het congres deelnemen, op kosten van het dorp ingekwartierd worden bij den heer Sölig, den eigenaar van het ‘Gasthof zum Schachspiel’, en men zou het zeer kwalijk nemen, als men van deze gastvrijheid geen gebruik maakte.