Margaretha nog een zoontje van vier jaar nalatende, later bekend als Filips de Schoone.
Dit onverwacht overlijden gaf al dadelijke politieke verwikkelingen.
De jonge Filips moest zijne moeder opvolgen, maar daar Maximiliaan, de vader, rechten had om als voogd over zijne kinderen op te treden en het regentschap waar te nemen, erkenden de meeste staten hem in die dubbele qualiteit.
Alleen Vlaanderen bleef weigerachtig, en zelfs Gent ging zoover om zich te verzekeren van den jongen Hertog en zijn zusje.
Zij eischten, dat aan Filips eene Vlaamsche opvoeding zou worden gegeven, en dat hij de taal, de zeden en de nooden van Vlaanderenland zou leeren kennen.
De sluwe Koning van Frankrijk, Lodewijk XI, zat achter dit alles, en hij maakte gebruik van de tegenkanting der Gentenaars, om een huwelijk tot stand te brengen tusschen den Dauphin en de jeugdige Margaretha, waarin Maximiliaan moest toestemmen of hij wilde of niet.
Op deze wijze kwam Margaretha in de macht van Frankrijk.
Zij was, hoewel drie en een half jaar oud, de Dauphine geworden.
De Hertogin van Ravesteyn begeleidde haar in April 1483 naar Hesdin, waar zij met de eerbewijzen, aan haar hoogen staat verbonden, werd ontvangen door Madme de Beaujeu, de oudste dochter des Konings, Madme de Dunois, zuster der Koningin, en door vele andere hooggeplaatste Dames.
Te Parijs werd zij begroet ‘d'un enthousiasme général’.
Aan het Fransche hof ontving zij thans een geheel Fransche, zij het ook uitstekende opleiding.
De Dauphin - Karel VIII, na den dood van Lodewijk XI - zag echter meer heil in een huwelijk met Anna van Bretagne, om wier hand Maximiliaan dong, en met wie deze in 1490 bij volmacht in den echt was verbonden.
Het was zijn doel om Bretagne met Frankrijk te vereenigen, en daarom zag hij niet op tegen een scheiding van zijn 13-jarige bruid, noch tegen een onder de duiven schieten van Maximiliaan, en hem te ‘ondervrijen’.
Hij kreeg zijn zin, huwde 6 December 1491 de bruid van Maximiliaan, en nadat de vrede van Senlis op 23 Mei 1493 was geteekend, waarbij Maximiliaan's mislukte pogingen om aan Karel VIII door een oorlog zijn ignobele daad te wreken, werden bekrachtigd, zond hij Margaretha naar huis.
De afgevaardigden van Frankrijk deden haar uitgeleide tot Valenciennes, en verder moest zij maar haar eigen weg zoeken.
Hoewel nog betrekkelijk een kind, gevoelde Margaretha zeer goed hare vernedering. De gansche reis over was zij uit haar humeur, en pruilde zij, en toen het volk haar tegenriep: Noël! Noël! barstte zij los, en zeide: ‘Ne criez pas noël, mais vive Bourgogne.’
De trouweloosheid van Karel VIII baarde algemeene verontwaardiging. Er zijn gedichten uit dien tijd, welke daarvan getuigen, en waarin de ‘geduchte Zeeuwen’ en ‘dappere Hollanders’ tot wraak werden aangezet. Men dreigt er den Koning in, ‘dat de elementen hem voor den rechterstoel van Jezus zouden dagvaarden; dat de arenden en leeuwen (Oostenrijkers en Nederlanders) zijn rijk zouden platloopen; dat de bloemen des velds hem zouden beschamen, wijl hij het bloemken Marguerite, door natuur en zeden gevormd, verraden had, en dat er in 1501 een komeet zou verschijnen, die, samenspannende met de planeten Mars en Saturnus, zijn rijk in lichtelaaie zou steken’.
Van het noodlottige afspringen van dit hooge huwelijk moet Margaretha zelf, tijdens haar verblijf in Frankrijk, een voorgevoel hebben gekregen door een eigenaardigen droom.
Zij droomde op zekeren nacht, dat zij zich bevond in een heerlijken tuin, waarin een madeliefje (Marguerite) geplant was, waarvan de bewaking en verzorging aan haar was toevertrouwd. Hoewel zij alle voorzorg daartoe had genomen, kwam er op zekeren dag een ezel, ane, oud-Fransch asne (Anne) in dien tuin, die haar eenige schoppen gaf en de bloem had opgeslokt.
Zeer ontdaan over dien droom volgde er al heel spoedig hare tehuiszending op, nadat haar echtgenoot, toen 21 jaar oud, met Anne van Bretagne in den echt was getreden.
De jeugdige vorstin vestigde zich te Namen, waar zij voortging zich in de fraaie letteren en de schoone kunsten te oefenen, waarin zij later zoo zeer uitmuntte.
‘Sa renommée de princesse accomplie s'étendit au loin’, en Ferdinand de Katholieke was er daarom op bedacht, voornamelijk om politieke redenen, om zijn zoon Don Juan met haar te doen huwen.
Maximiliaan gaf zijne toestemming, en vier jaar na hare terugkomst in de Zuidelijke Nederlanden hadden de huwelijksplechtigheden plaats.
Het schip, dat de jong gehuwde vrouw, het zeventienjarige meisje, naar Spanje zou overbrengen, werd door een hevigen storm beloopen en dreigde schipbreuk te lijden.
De goede luim verloor Margaretha bij al dien tegenspoed niet, want een on dit meldt, dat toen alle hoop op het behoud van het leven was verdwenen, zij een tweeregelig versje schreef, dat zij met hare kostbaarheden in een laken bond en in zee wierp.
Haar geschiedschrijver zegt: ‘elle eut le courage de plaisanter sur son double mariage qui ne l'aurait pas empêchée de mourir vierge:
Cy-gist Margot, la gente demoiselle,
Qu'eust deux maris et si morut pucelle.’
Er zijn tal van lezingen van dit epitaphe. Zelfs heeft de Vlaamsche taalgeleerde Willems het in het Hollandsch overgebracht, en ook heeft men het in het Latijn vertaald.
In elk geval getuigt het van een bijzondere geestkracht, waar het terzelfder tijd aanwijst, dat de jonge meisjes in de 15e en 16e eeuw de dingen nogal bij hun naam durfden noemen.
De Voorzienigheid had echter anders besloten. De storm bedaarde, en de vloot, van Vlissingen uitgegaan met bestemming naar Burgos, bleef gespaard. Alleen dreven de schepen naar de kust van Engeland.
Korten tijd daarna echter kon de Vorstin hare zeereis voortzetten en gelukkig volbrengen. Haar schoonvader, Ferdinand de Katholieke, haalde haar af met ongemeene praal en veel luister, en de jeugdige echtgenooten konden zich verheugen in de honey-moon.
Ook nu weder vervolgde het noodlot haar. Haar gemaal werd ernstig ziek, en reeds 14 October 1498 overleed hij.
Margaretha kreeg een ernstigen schok door dit droevig verlies, dat verhoogd werd door de geboorte van een dood kind, kort na het afsterven van haar man.
Ten tweeden male keerde zij nu naar de Nederlanden terug. Zij wilde niet blijven in een land, waar zij zulk een leed had ondervonden, en waaraan zulke droeve herinneringen waren verbonden.
Margaretha was nu 21 jaar oud; zij was mooi, en de glans van haar jeugd straalde uit heel haar wezen.
Het was dus geen wonder, dat al spoedig om de hand van het weeuwtje werd gedongen door de machtigste vorsten van Europa.
Philibert II, Hertog van Savoie, was de gelukkige onder die allen.
Met de grootste pracht werd het huwelijk te Genève voltrokken, en andere steden gaven luisterrijke feesten als vreugdebetoon over dit verbond.
Helaas ook deze echt, ‘l'union la plus heureuse’, werd al spoedig door den dood van haar echtgenoot verbroken. Op 10 September 1504 overleed de Hertog op het kasteel Pont d'Ain.
Hoewel nog jong en zeer schoon, wilde zij thans niets meer van een huwelijk weten. Op de huwelijksaanvragen van