Generaal Joubert.
De commandant-generaal van de troepenmacht der Zuid-Afrikaansche Republiek en in dezen oorlog ook van de Vrijstaatsche troepen, vierde den 20sten Januari j.l. zijn 69en verjaardag.
Naast Kruger is Joubert de merkwaardigste en invloedrijkste man van Transvaal, al dateert zijn openbaar optreden ook van veel later dan het geval is bij den Staatspresident.
De Jouberts stammen, zooals de naam doet vermoeden, af van eene Hugenotenfamilie en wel van eene, die in het einde der 17de eeuw naar Zuid-Afrika kwam. De vader van den tegenwoordigen commandant-generaal nam deel aan den ‘grooten trek’, maar behoorde tot diegenen, die het Drakengebergte overtrokken en zich in Natal vestigden, waar hij ook stierf.
Generaal Piet Joubert's wieg stond dicht bij de Natalsche grens in Transvaal.
Nu ongeveer 30 jaar geleden - Joubert was dus omstreeks 39 jaar - begon hij wat meer op den voorgrond te treden. In het jaar 1870 behoorde hij o.a. met president Pretorius tot de commissie die een tusschen Transvaal en Vrijstaat gerezen grensgeschil moest uit den weg ruimen. In 1874 werd hij tot voorzitter van den Volksraad gekozen, terwijl hij in het volgend jaar, toen president Burgers een reis ondernam naar Europa, tot waarnemend president werd benoemd.
Toen in 1876 president Burgers opnieuw gekozen zou worden en Kruger diens tegencandidaat was, stond Joubert aan Burgers' zijde, aldus voor de eerste maal tegen Kruger partij kiezend, wat daarna nog dikwijls zou gebeuren, echter niet zonder dat, als de nood aan den man kwam, ook even vaak de vrede weder werd hersteld.
Toen in 1880 de Vrijheidsoorlog uitbrak, werd Joubert tot commandant-generaal benoemd; de uitslag heeft bewezen, dat hij over uitnemende militaire capaciteiten beschikte.
Nadat Joubert wegens een hem aangedane onaangenaamheid tijdelijk het opperbevelhebberschap had neergelegd, nam hij dit weder op zich toen men hem kort daarna met groote meerderheid had herkozen, en zoo vinden wij hem ook in dezen Vrijheidsoorlog, 20 jaren later, weder aan het hoofd der nu federale troepen.
Hoe uitstekend hij voortdurend zich van zijne taak blijft kwijten, behoeft voor geen onzer lezers afzonderlijk betoog.