Automatische spaarpotten.
Men heeft de automatische of zelfwerkende toestellen in het oneindige gevarieerd; alle dagen ziet men een nieuwe toepassing daarvan verschijnen, en de twee kleine werktuigen, welke wij thans onder de oogen onzer lezers brengen, schijnen ons niet de minst belangwekkende toe.
Daar een slot het mogelijk maakt ze met een sleutel te sluiten, doen deze automatische uitdeelers uitstekend dienst voor spaarpotten. Het genoegen om een lekkernij te ontvangen door een stukje geld er voor op te offeren, moedigt de kinderen aan het dikwijls in den spaarpot te steken. Men leert hun daardoor spaarzaamheid, op een voor hen zeer aangename manier.
Het eerste model (No. 1) deelt suikergoed uit in den vorm van kleine ballen, waarmede men den trechter vult, zooals men op onze afbeelding zien kan. Wij zullen ons niet bezighouden met de onderdeelen der inrichting en ons bepalen met te zeggen dat de suikerballen een voor een gebracht worden naar de opening van de uitgangsbuis door middel van een beweegbare lade. Deze beweegbare lade is samengesteld uit twee over elkander glijdende stukken, die elk gespleten zijn; het geld, dat in beide spleten komt, brengt ze in verbinding, en indien men het buitenlaadje er uit haalt na er geld te hebben ingelegd, zal het gedeelte van de lade, dat het suikerballetje bevat, dit in de buis brengen, die het verder naar buiten in het bakje voert. Indien men het geld er niet in steekt zal men het laadje voor niets naar buiten trekken, en het zal dan niet het verlangde suikergoed bevatten.
Al de stukken van het toestel zijn vastgehaakt en niet gesoldeerd; het slot werkt uitmuntend en niettegenstaande bet ingewikkelde mechanisme, vervaardigt men ze in het groot voor 9 francs het dozijn, dus 75 centimes of omstreeks 36 cent het stuk.
De tweede uitdeeler, die men de spaarpot der lekkerbekjes noemt, deelt tabletten van chocolade uit; onze teekening doet de inrichting daarvan goed kennen. De halve stuiver (figuur links) wordt in de spleet H gestoken; dit is de opening van een platte buis, waardoor hij naar beneden valt tot onder den hoop chocoladetabletten B; het geldstuk wordt op de gravure voorgesteld door A. Inplaats van door de spleet C te vallen, die slechts doorgang verleent aan de kleinste stukjes, blijft het hangen in een schuif, het bovenste gedeelte steunend op de kantzijde van de chocolade-tablet; door aan den ring te trekken, die vóór het toestel staat, doet men de schuif vooruitgaan; het