Huursector (bbsh), de toegestane huurverhoging wordt jaarlijks vanuit Den Haag verordonneerd en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (cfv) houdt de financiële vinger aan de pols in naam van het verantwoordelijke ministerie. Dit zelfstandige bestuursorgaan adviseert over het rechtmatigheidstoezicht en het volkshuisvestelijk toezicht en ze mag de sector heffingen opleggen om noodlijdende corporaties te saneren of bijzondere projecten (zoals de wijkenaanpak) te financieren.
Sinds 1995 heeft de gehele vastgoedsector zonder twijfel gouden tijden gekend, en dat geldt dus ook voor de woningcorporaties. Na het doorsnijden van de koorden met het rijk kende de sector een spectaculaire stijging van de waarde van haar bezittingen. Nu de economische wind tegenzit, kijkt de overheid jaloers: plots lijkt de sector een kip met gouden eieren, die slechts hoeft te worden geslacht om in één keer tweehonderd miljard stille reserve vrij te maken voor begrotingsdoeleinden. Jammer alleen dat de kip zelfstandig is, dat de gouden eieren langs de straat staan en er mensen in wonen.
Het heeft er evenwel alles van dat de overheid deze details als overkomelijk beschouwt en min of meer in stilte een ‘tweede brutering’ voorbereidt. Zeker is dat momenteel bij regering en Tweede Kamer het volkshuisvestings-verstand op nul staat en men het oog slechts gericht heeft op het overheidstekort. Voor wie de Nederlandse traditie van woningvoorziening een goed hart toedraagt zijn de tekenen niet gunstig. Alles wijst er immers op dat de brutering dit keer niet tussen het rijk en de sector woningcorporaties zal gaan, maar rechtstreeks tussen de woningcorporaties en de huurders. Het rijk hoopt daarbij de lachende derde te worden. Geen gezeik, iedereen rijk - de politiek denkt blijkbaar dat het mogelijk is.
Wie het niet gelooft dat alle panelen in de volkshuisvesting aan het schuiven zijn, dient zich het volgende af te vragen. Wat moet je nu als overheid doen om zo'n ‘tweede brutering’ op gang te brengen? Het antwoord luidt dat het in principe gaat om drie fundamentele stappen. En wie scherp kijkt, ziet dat een aanzienlijk deel van die stappen al is genomen of in voorbereiding is.
De eerste stap van zo'n ‘brutering’ is dat de traditionele ‘brede doelgroep’-benadering van de woningcorporaties wordt versmald. Zoals gezegd vindt Europa - overigens ingefluisterd door Nederland - het blijkbaar vanzelfsprekend dat in de zestiende economie van de wereld mensen met een belastbaar huishoudinkomen van meer dan 33.614 euro per jaar in hun eigen huisvesting voorzien. Die hebben daarvoor de woningcorporatie helemaal niet nodig, luidt de opvatting in Brussel. Tegenwoordig worden deze huurders in de politiek aangeduid als ‘scheefwoners’. Een aardige pejoratieve term met onverbloemd beschuldigende ondertoon, maar in feite gaat het natuurlijk om ‘scheefbetalers’. Deze huurders wonen immers prima, maar betalen in verhouding tot hun inkomen relatief weinig huur.
Zeker is dat de verhouding tussen deze huurders en de corporaties thans onder druk staat. Flink geholpen door rommelig politiek haastwerk van de toenmalig minister Van der Laan heeft de Europese Commissie beschikt dat vanwege vermeende ‘staatssteun’ woningcorporaties nog maar tien procent van hun woningen met een huur onder de 652,52 euro aan deze scheefbetalers mogen toewijzen, als ze tenminste dringend een woning nodig hebben vanwege hun gezondheid of veiligheid. Anders volgen er sancties.
Nu de politieke geesten onder invloed van Europa rijp zijn voor het einde van de brede sociale volkshuisvesting, is het tijd voor de tweede stap op weg naar brutering: de overheid moet de koopbereidheid van de scheefbetalers daadwerkelijk bevorderen. In een tweede bruteringsoperatie is het immers van cruciaal belang dat potentiële kopers van huurwoningen vertrouwen hebben in de economische ontwikkelingen en in hun eigen economische toekomst. Zonder dat vertrouwen zijn ze niet te bewegen tot de aankoop van hun huurwoning, en blijft de schatkist leeg.
In dit perspectief is het dus van het grootste belang rust te houden op het front van de hypotheekrenteaftrek. Precies dat is minister-