log, nog moest blijken of de geboden feiten afzonderlijk inderdaad ‘nieuw’ en onbekend waren. Dat laatste wordt inderdaad betwijfeld door sommige Afghaanse journalisten en bijvoorbeeld door de periodiek Kabul Weekly, die mopperend reageerden dat zij al jaren berichten over de oorlog zonder dat westerse media er veel aandacht voor hadden, en dat nu dezelfde feiten door westerse media via internet werden ‘onthuld’ er plots wel aandacht is. Deze klacht is niet helemaal juist. Ook door diverse westerse publicaties en websites wordt de oorlog in Afghanistan in zijn ontluisterende details gevolgd, voor wie het weten wil. Sterker nog: de internet-encyclopedie Wikipedia zelf bood al vóór de publicatie door WikiLeaks diverse uitstekende pagina's met grosso modo dezelfde soort gegevens en zeker dezelfde conclusies.
De slotsom luidt in feite dat slechts voor wie de ogen gesloten had gehouden en voor wie niet wilde weten de gegevens van WikiLeaks een schokkende openbaring konden zijn. De kop oorlog afganistan grimmiger dan gedacht was derhalve niets anders dan een vingerwijzing dat wij als geïnvolveerde natie liever niet wilden weten wat er gaande is en evenmin willen weten dat een oorlog altijd grimmig is en dat er geen niet-grimmige doden vallen.
Sinds Hollands Maandblad een Facebook-pagina onderhoudt, ben ik niet langer verbaasd over dit soort krantenkoppen, noch over een opening van de krant met dertien pagina's voetbalverhalen. Facebook is een voorbeeld van een social media website, ofwel een internettoepassing die de mogelijkheid biedt ‘informatie’ met een netwerk van anderen te delen op een directe en simpele wijze. Bekende voorbeelden van social media websites zijn naast Facebook tevens YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook Hyves en NuJij. Ik weet niet of alle Hollands Maandblad-lezers vele uren per dag bezig zijn op dit soort sites ‘informatie’ uit te wisselen, maar de rest van de wereld is dat wel. Sommige universitair opgeleide mensen menen zelfs dat het hier gaat om ‘media die je daadwerkelijk laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt’, waardoor ze voor een wereldwijde revolutie in menselijke interactie en tussenmenselijke relaties zullen zorgen.
Dat moge zo zijn, maar wat ik heb geleerd sinds Hollands Maandblad op Facebook actief is, deed mij begrijpen wat er in medialand gaande is dat mij zo intrigeerde, en ik betwijfel of ik zonder Facebook de vinger op de wonde had kunnen leggen. Via Facebook maak je ‘vrienden’ en via deze ‘vrienden’ kun je weer nieuwe ‘vrienden’ maken wier ‘informatie’ dan in een eindeloze stroom langskomt. Deze ‘informatie’ (variërend van hartenkreten tot flauwe grapjes, en van vakantiefoto's tot onversneden marketingstrategieën) kun je markeren als ‘leuk’. Dan zien je ‘vrienden’ dat ze ‘leuk’ zijn en dat ze derhalve bestaan. Het is evenwel onmogelijk om iets ‘niet leuk’ te vinden, of iemand te bestempelen als ‘geen vriend’, laat staan als ‘corrupte klootzak’ of ‘dodelijke vijand’.
De wereld van Facebook blijkt een volkomen naïeve kinderkosmos, waar de enige fragmenten van de echte wereld die er doordringen ‘leuk’ zijn en je ‘vrienden’ alles en elkaar ‘leuk’ te vinden. Maar deze kinderkosmos wordt bevolkt door volwassenen, en Facebook zelfs voornamelijk door hoger opgeleide volwassenen, onder wie ook talrijke doctorandussen, schrijvers en journalisten.
Dit is om diverse redenen ontmoedigend. Niet eens zozeer vanwege de doctorandussen (die heb ik reeds opgegeven) en de schrijvers (over hen twijfel ik elke maand), maar wel vanwege de journalisten. Journalistiek behoort immers een ambacht te zijn waarin ‘vrienden’ niet bestaan en niets ‘leuk’ is. - Aldus besef ik nu wat er gaande is in medialand, en begrijp ik mijn vage gevoel van onrust wanneer ik tegenwoordig een krant lees of naar de televisie kijk. Wij zijn omringd door Facebook-journalisten, die ‘vrienden’ maken en de wereld niet wantrouwen maar ‘leuk’ vinden. Wij leven in het tijdperk van de nieuwe naïviteit. Geen wonder dat men denkt dat de oorlog in Afghanistan niet grimmig is. Bij de video van het bombardement kun je maar op één knop klikken: ‘Leuk!’