Deze maand
De tijdgeest is al gauw onverklaarbaar wanneer men zijn hoofd erin steekt. Voor men het weet, moet men gaan piekeren over de vraag waarom de overheid 12 miljoen euro besteedt aan subsidies voor tv-programma's. Ik laat het liever over aan toekomstige cultuurhistorici om zich het hoofd te breken over het raadsel waarom de weerman van sbs 6 zo'n 12.500 euro ontving omdat hij ‘Piets Weerbericht’ presenteerde vanaf een Haagse tennisclub ‘waar sprake is van goede integratie tussen mensen uit verschillende culturen’. Ik hoop evenzeer dat zij kunnen ophelderen waarom het programma ‘Shownieuws’ 90.000 euro ontving voor een item over gemengde relaties.
Ik denk dat deze cultuurhistorici zullen concluderen dat het hier geen vorm van ‘staatspropaganda’ betrof, zoals opgewonden parlementariërs van de oppositie betoogden. Veeleer gaat het om goede bedoelingen die door een fatale mengeling van naïviteit, hybris en debiliteit eindigen in niets dan de vrolijke grijns van een ieder die gepaste afstand houdt van de tijdgeest.
Hetzelfde geldt voor het mysterieuze nieuwsfeit dat de Vrije Universiteit te Amsterdam geen studenten meer wil die slecht zijn in Nederlands. Er mag daar voortaan niet begonnen worden aan het tweedejaar als de toets niet wordt gehaald. Deze stap kwam nadat onder ruim duizend eerstejaars een taaltoets werd gehouden en dertig procent een onvoldoende haalde. Sterker nog: het ging in de helft van de gevallen om hopeloze onvoldoendes. Slechts 28 procent van de studenten die de toets aflegden, wist wat de verleden tijd van ‘meten’ is, zo'n 20 procent had de verleden tijd van ‘lijden’ fout en circa 40 procent schreef ‘De commissie beantwoordt’ zonder t.
Dat deze proeve van de tijdgeest door de media als nieuws werd gebracht, duidt op zichzelf ook op een deficiënt geheugen. Een universitaire taaltoets is helemaal niet nieuw, en de bizarre resultaten zijn dat evenmin. Elke krant had even in het archief kunnen kijken: vorig jaar al werd een soortgelijke taaltoets ingevoerd op de Erasmus Universiteit. Ook daar waren de uitkomsten grappig: van de eerstejaars rechten had 46 procent een onvoldoende. Bij de studierichting Bedrijfskunde schreef de meerderheid van de studenten ‘ik vindt’ of ‘het gebeurd’ dan wel ‘hij werdt’. Op de Haagse hogeschool is ondertussen de reparatiecursus Nederlands voor studenten van allochtone afkomst verplicht gesteld voor alle eerstejaars. En de Universiteit van Amsterdam diende vorig jaar zelfs een subsidieaanvraag voor een bijspijkercursus Nederlands aan de faculteit Rechtsgeleerdheid.
‘Hoe het kan dat studenten met een vwo-diploma zo slecht scoren, wordt nog onderzocht,’ meldden de universiteiten. Op de een of andere wijze heb ik weinig fiducie in dat onderzoek. Laat het toch over aan die toekomstige cultuurhistorici, zou ik zeggen! Die zullen kunnen duiden dat wij het onderwijs krijgen dat wij verdienen: het gaat om niets dan de goede bedoelingen van een generatie die de tijdgeest zo nodig wilde helpen. Ik vermoed dat die toekomstige cultuurhistorici daarover zelfs niet vrolijk zullen glimlachen. Zij zullen zwijgen, want stilte is het moeilijkst te weerleggen argument, en bevat zelden spelfouten. - bb