Het lichaamsdrama
door H.J.A. Hofland
Waarschijnlijk is dit niet algemeen bekend. De dwarsdoorsnede van een hoofdhaar nadert tot de cirkel; de dwarsdoorsnede van een neushaar is een ovaal. Het is gemakkelijk verklaarbaar. De hoofdhaar groeit in een vrijwel windstille omgeving; de neushaar staat zijn leven lang bloot aan de dubbele passaat van de ademhaling. Mannen, die over het algemeen dikkere neusharen hebben, kunnen het zelf proefondervindelijk vaststellen. Neem een hoofdhaar en laat die tussen duim en wijsvinger rollen; doe hetzelfde met een neushaar, en stel het opmerkelijk verschil vast.
Het eigen lichaam is een gebied van voortdurend empirisch zelfonderzoek. Jammer genoeg kunnen we ons het vroegste begin daarvan niet meer herinneren: hoe de baby zijn tenen verkent, wat de gewaarwordingen zijn van het kind als het zichzelf voor het eerst ruikt en dan de weg vindt in het scala van zijn eigen geuren, verkouden wordt en het snot ontdekt. Bij de eerste verwonding zijn eigen bloed. Zo gaat het verder: door de revolutie van de puberteit, de voortgaande opbouw tot volwassenheid, de schijnbare stilstand tussen het dertigste en veertigste jaar, de eerste rimpels en grijze haren, en dan de downs, de korter wordende ups, en de langer wordende downs van het voortgaand verval.
W.F. Hermans maakt ergens melding van iemand die iedere dag zijn drie maaltijden en zijn ontlasting fotografeerde. De Nederlandse cineast Jan Mol (1891-1954) heeft films gemaakt van het ontluiken, bloeien en verwelken van bloemen: één beeld per uur, zo lang de cyclus duurde. Daardoor geïnspireerd heb ik een fototoestel en een statief gekocht, een punt op de muur gemarkeerd, iedere dag mijn achterhoofd daar tegenaan gedrukt en met de zelfontspanner een portret gemaakt. Als ik dat tien jaar zou volhouden, zou ik een film van 3652 beelden hebben, waarop ik in ongeveer vijf minuten zou zien hoe ik tien jaar ouder was geworden. Met ijzeren discipline heb ik het experiment een week of drie volgehouden. Daarna verzwakte de vastberadenheid. Het statief stond in de weg, het filmpje was op, en daarmee was die onderneming afgelopen. Een simpel voorbeeld van het menselijk tekort.
(Het moet eenvoudiger kunnen, met een ‘filmboekje’, dat bestaat uit niet meer dan een pagina of veertig, vijftig. Op de oneven pagina's is een sequens van foto's of filmbeelden afgedrukt, van achter naar voren. Met je duim kun je deze reeks als een filmpje laten afritsen. Maak iedere maand, of desnoods ieder kwartaal een zelfportret en je hebt min of meer hetzelfde resultaat).
Het moet het mogelijk zijn een lichamelijke autobiografie te schrijven. Het verhaal begint als de ouders merken dat hun kind verdiept raakt in de eerste zelfreflectie. Die wordt nauwkeurig op schrift gesteld. Zo vreemd is dat niet. De meeste ouders beginnen al meteen na of zelfs tijdens de geboorte met een registratie via de camera. Minder gebruikelijk is het, een dagboek aan te leggen, maar het komt voor. Ik ken iemand wiens ouders dat voor al hun kinderen deden. Op hun 21ste verjaardag kregen ze hun eigen dagboek cadeau. Dit bedoel ik hier niet.
De volgende stap is: een dagboek met het doel, dit door het kind zelf te laten voortzetten zodra het kan schrijven. Dat vergt natuurlijk enige opvoeding tot zelfwaarneming. Maar onderschat uw peuter niet. Ais u het geluk hebt, haar/hem na een jaar of veertig over de eigen jeugd te kunnen interpelleren, en uw nazaat heeft een goed geheugen, zult u dingen horen waarvan u zelf destijds misschien enig vermoeden hebt gehad (op grondslag van uw eigen herinneringen). Vaag; niet meer dan dat. Nu krijgt u die eindelijk bevestigd, of ontkend.
Terzake. Iedere waarneming van het eigen lichaam in zijn opmerkelijke ervaringen bestaat uit drie delen of drie fasen die elkaar zeer snel opvolgen; de aanblik van het lichaam terwijl het verandert, de aard van het zintuiglijk gevoel dat daarmee gepaard gaat, en de daardoor veroorzaakte gesteldheid van de geest. In het lichamelijk dagboek zoals ik me dat voorstel, worden deze drie in één beschrijving ondergebracht.
Ik geef drie eenvoudige voorbeelden.