Is dit erg? Ja, dit is erg. In de context van het voortdurend en dwangmatig oppoetsen van zegslieden is het eigenhandig promoveren van Karadzic van leider tot denker niets minder dan misleiding. Daar komt nog iets bij. In het origineel van Patrick Van IJzendoorn is het citaat van de Servische leider Radovan Karadzic juist gedurfd en uitdagend: het feit dat je een uitspraak leest van zo'n notoir man dwingt je om extra aandacht te schenken aan wat hij zegt. In de bewerking door Ode is die prikkel eruit.
In weerwil van wat het met de mond belijdt (‘Ode is geen blad met de wijsheid in pacht’), is het blad er duidelijk niet op uit om z'n lezers tot denken te stimuleren. De jongens van Ode willen vooral dat hun lezers geloven wat zij zeggen. Dat willen ze zo graag dat ze grove middelen niet schuwen. Het is de aanpak van de regenten van een zuil. Zij denken voor hun kudde. Ode, met z'n als lezingen vermomde toogdagen, met de in een ‘opinietijdschrift’ vervatte indoctrinatie, en z'n als softe wereldverbeteraars verklede manipulatoren, is een zuil in aanbouw.
Een paar maanden geleden verscheen het blad met een themanummer over kanker. wat werkt bij kanker stond met koeienletters op de omslag. Dit nummer kon een wervende tekst goed gebruiken omdat Ode net een restyling had ondergaan en een begin maakte met een nieuwe, grotere verspreiding ter stimulering van de verkoop.
Jurriaan Kamp klopte zich op de borst over de special van veertien pagina's. ‘We hebben net een onderzoek afgerond naar remedies tegen kanker,’ pochte hij, want hij had vele gesprekken gevoerd met artsen ‘die met vernieuwende aanpakken succes hebben’.
Die vernieuwende aanpakken blijken te zijn: vitamines, magnetische waterdamp, mediteren, maretak extract, een protonenkanon in Moskou, gezond eten, een positieve instelling, zuurstof, bidden, acupunctuur, kruidenthee, homeopathie, ozon, goddelijke energie, vergeten trauma's ontdekken, waterstofperoxide, emotionele blokkades opheffen, bronwater uit Lourdes, je celgeheugen opfrissen, en een beetje normaal doen.
Om een indruk te geven van het niveau van deze special vol vernieuwende aanpakken licht ik er een willekeurige zin uit:
‘Nobelprijswinnaar dokter Linus Pauling heeft laten zien, dat grote hoeveelheden vitamine C kanker remmen.’
Ik neem aan dat Kamp toen hij dit schreef er op rekende dat zijn lezers uit de mainstream media wisten dat in deze ene zin vier probleempjes zitten:
1 | - Linus Pauling was geen dokter. |
2 | - Linus Pauling heeft niet de Nobelprijs voor medicijnen gewonnen. |
3 | - Linus Pauling heeft niet laten zien dat grote hoeveelheden vitamine C kankers remmen. |
4 | - Linus Pauling is overleden aan kanker. |
De kwaliteit van de rest is vergelijkbaar. Het openingsverhaal gaat over Stanislaw Burzynski, een arts uit Houston die z'n verhaal kwijt mag aan de kankeronderzoeker Kamp. ‘Over een periode van vijf jaar bleek 47 procent van mijn patiënten volledig hersteld,’ beweert Burzynski, ondanks het feit ‘dat de Food and Drug Administration ons alleen de ergste gevallen toewijst’.
Ja, dat krijg je wanneer je geen zin hebt om kritisch te zijn, omdat dit alleen maar afleidt van het vinden van oplossingen. Dan knik je goedkeurend wanneer iemand zijn onwaarschijnlijke cijfers nog verder probeert op te vijzelen door zich te beroepen op het argument dat de fda patiënten zou toewijzen, en aan hem alleen de ergste soort.
Stanislaw Burzynski is uiteraard een eerste klas kwakzalver. Hij is wel een gediplomeerd arts, maar de doctorstitel waar hij zich op beroept heeft niemand ooit gezien. Burzynski's theorieën zijn wetenschappelijke onzin, hij heeft geen enkel resultaat geboekt dat de moeite waard is, en in 1998 heeft hij een strafvervolging wegens ongeoorloofde praktijken afgekocht voor 50.000 dollar. Dat geld kon hij wel missen, want hij verdient aardig. Burzynski behandelt alleen patiënten die zevenduizend dollar of meer vooruitbetalen.
Je veegt een groot aantal retrospectieve mooiweer verhalen over kanker bij elkaar, je verifieert niks want dat is zo traditioneel, je jokt dat de afgelopen dertig jaar het succes van opereren, bestralen en chemotherapie nauwelijks is toegenomen, je trekt er een diepzinnig gezicht bij, en als er kritiek komt zeg je dat het alleen bedoeld was om mensen aan het denken te zetten: ziedaar de aanpak van Ode. Het zadelt een kankerpatiënt op met het idee dat hij een sukkel is wanneer hij zichzelf niet geneest door uit alle voorhanden vernieuwende aanpakken, die allemaal werken, niet precies de goeie weet te kiezen. Het zou ver-