Ontboezemingen van Irene
door Max Pam
Dus laten wij even recapituleren.
Wij hebben een koningin waarmee niets aan de hand is. Wij hebben een koningin-moeder, die in de Greet Hofmans-affaire verwikkeld is geweest. Wij hebben een prins-gemaal, die in de Lockheed-affaire verwikkeld is geweest. Wij hebben nog een prins-gemaal, die loopt als een houten klaas en die manisch depressief is. Wij hebben een prinses die getrouwd is met Pieter van Vollenhoven. Wij hebben een prinses die getrouwd is geweest met een Cubaanse oplichter. Wij hebben een kroonprins, die een doctoraal-scriptie heeft geschreven die niemand mag inzien. En dan hebben wij ook nog een paar kroonprinsjes,
die over het algemeen veel te hard rijden, maar van wie wij voorlopig nog geen last hebben. Overal is wel wat mee, maar het kan altijd nog erger, zoals regelmatig door het Britse koningshuis wordt aangetoond.
Natuurlijk heb ik er één nog niet genoemd: prinses Irene.
Onlangs heeft Irene van Lippe-Biesterfeld haar tweede boek gepubliceerd. Haar eerste boek, getiteld Van Daar, was nog geen echt boek, maar een bundel interviews met in Nederland wonende, buitenlandse vrouwen. In Van Daar staat nog de mens centraal, of liever gezegd de allochtone vrouwelijke medemens. Het boek is bovendien geschreven ‘vanuit een brok energie’ en blijkt vooral tot stand te zijn gekomen dankzij ‘de groei naar een nieuw bewustzijn van haar eigen situatie’.
In haar zojuist verschenen tweede boek, Dialoog met de natuur, heeft Irene van Lippe-Biesterfeld haar aandacht verplaatst van de mens naar de natuur. Weliswaar is de mens nog altijd het unieke wezen dat in een groeiproces pijn en angst leert te uiten, maar in haar nieuwe boek is nu ook ruimte voor communicatie met de zon, met bomen, planten en dieren. In Dialoog met de natuur knuffelt Irene van Lippe niet alleen varens en streelt zij beuken, ook laat zij zichzelf over het hoofd schijten en plassen door een dolfijn, hetgeen verrassend genoeg bij haar een bevrijdend gevoel van eenwording veroorzaakt.
Dit tweede boek van Irene van Lippe-Biesterfeld is filosofischer van aard dan haar eerste. ‘De natuur versterkt het oerbeginsel, het licht in je,’ schrijft de prinses. Zij voelt een esoterische blijdschap in zich loskomen: ‘Een nieuwe koers! Een nieuw tijdperk! Stroomafwaarts nu. Voorbij, verder, anders! Een nieuw deel van mijn leven!’ Dat deze blijheid ten slotte uitmondt in een catharsis zal niet langer verbazen wanneer men beseft dat het hier gaat om de meest individuele uitdrukking van de meest individuele emotie. ‘Als je,’ schrijft Irene van Lippe-Biesterfeld, ‘tot soortgelijke ervaringen gekomen bent, vertel er mij dan niets van! Leef het! Ervaar! Vertel het om je heen en vind je eigen weg erin.’
Toen ik Dialoog met de natuur uit had, moest ik allereerst denken aan een scène uit Spitting Images. Wanneer de bbc de aflevering met die bewuste scène heeft uitgezonden weet ik niet meer, maar het moet een jaar of zeven geleden zijn geweest. In ieder geval was het al in de tijd dat lady-Di kampte met vraatzuchtige eetstoornissen, terwijl prins Charles pogingen deed om een vegetarisch leven te leiden. Elke dag liet Charles zich een uitgebalanceerd menu van granen en vruchten voorzetten. Zijn maal was echter nooit compleet als het niet werd opgediend met een heel assortiment aan noten. De kroonprins was gek op noten.
Zoals ik mij de scène uit Spitting Images herinner, zien wij lady-Di en prins Charles aan de eettafel zitten. Op dat moment komt er een lakei binnenschuifelen met een schaal vol noten. Hij zet deze schaal voor prins Charles neer en zegt: ‘You're nuts, sir.’ Waarop lady-Di antwoordt: ‘That's putting it mildly!’
Dialoog met de natuur is een bestseller geworden. In twee weken beleefde het drie drukken en overal staat het op de top-tien. Toch is het juist dat succes wat het lezen van dat boekje zo intriest maakt. Op elke pagina besef je dat er weer genoeg mensen zijn gevonden die dit serieus willen nemen. Ook besef je op elke pagina, nee, in elke alinea, dat wij er weer een Oranje bij hebben gekregen die volkomen mattaklap is.