[517]
De logica van november
J. Brugman
Bert Poll overleed op 14 november 1990. Bert was hij voor ons, zijn vrienden, K.L. Poll was en bleef zijn auteursnaam. Daarin paste hij zich niet aan, zoals hij zich ook in zijn kleding niet aanpaste: ik kan mij niet herinneren hem in de 27 jaar van onze vriendschap ooit in een spijkerbroek of gemakkelijk ‘jek’ te hebben gezien. Het was denk ik de K.L. Poll die het meest bekend geworden is, de organisator, redacteur, essayist en literair criticus. Zijn artikelen in zijn Hollands Maandblad en in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en veel van zijn lezingen verschenen in een groot aantal essaybundels waarvan de Dienstreis voor burgers het bekendste is geworden. In zijn essays zette hij zich in voor een grote verscheidenheid van zaken, zoals de spellingskwestie, het voortbestaan van het gymnasium, de universiteiten, de parlementaire democratie. K.L. Poll bleef zolang ik hem kende de PvdA trouw, maar nam in alles wat hij schreef een volstrekt onafhankelijk standpunt in. Dat open oog voor andere standpunten blijkt heel goed uit het boekje Een kleine zomerreis op zoek naar een standpunt (1985), het verslag van een tocht langs zes kleine plaatsjes tijdens de campagne voor de verkiezingen, waarin hij zich - kennelijk tot zijn eigen verbazing - het meest kritisch uitlaat over zijn eigen partij. In zijn literairkritische bundels, waarvan ik Het Principe van de omweg (1980) de meest interessante vind, verscheen een groot aantal beschouwingen over afzonderlijke dichters, naast stukken over literaire kritiek in het algemeen waarin hij onder meer met grote felheid - en overtuigingskracht - de academische literatuurwetenschap bestreed.
Door zijn redacteurschap van het Hollands Maandblad en, zij het in iets mindere mate van het Cultureel Supplement - heeft Bert Poll veel auteurs aan het schrijven gezet. Ik ben daar één van en ik denk (al weet je zoiets nooit helemaal zeker) dat ik zonder Bert nooit een letter had laten drukken buiten de enge kring van mijn vakbladen. Maar Bert's auteurs waren geen creaturen: hij stond altijd open voor nieuwe, desnoods shockerende meningen. Zijn eigen werk heeft een sterk ethische, moraliserende inslag en het is niet voor niets dat hij vijf van zijn boeken (waaronder merkwaardigerwijs zijn roman Emma Kwartier en de dichtbundel De logica van november) heeft willen onderbrengen in een serie: Formules voor een moraal. Maar hij was nooit een bekrompen, zeurderige moralist die de vinger ophief tegen alles wat hem niet beviel.
Als je Bert iets zei over zijn rol in het literaire en culturele leven reageerde hij vaak een beetje geërgerd. Hij wilde beoordeeld worden naar zijn eigen werk. De belangstelling voor dat werk bleek alleen al uit de vele polemieken waarin hij verwikkeld is geraakt, of die hij bewust zelf heeft gestart (want Bert Poll was en bleef een strijdbaar publicist) maar hij vond zelf dat er te weinig reactie kwam op zijn publikaties.
Het meest heeft hem, denk ik, gehinderd de betrekkelijk geringe weerklank die zijn poëzie heeft gevonden. ‘O ja, de dichter’, zei een boekhandelaar laatst, toen ik hem vroeg naar een bundel die nog ontbrak in mijn verzameling. Maar zo'n reactie was een uitzondering en het is K.L. Poll, de organisator, de essayist, de mentor van beginnende auteurs, die het meest bekend is geworden. Toch is Bert Poll altijd, en voor zijn gevoel eigenlijk in even belangrijke mate, misschien zelfs nog meer, een dichter geweest. Zijn eerste boek was de bundel Rakelings (1956), en ook zijn laatste was een dichtbundel, De wil van de natuur (1990). Daartussen in verschenen In huis (1965), Bijdrage tot troost en luxe (1967), De logica van november (1975), Anna (1985) en Het meer van de Ondank (1987). Zijn poëzie was niet de reflectie van jeugdig levensgevoel en enthousiasme: hij is zijn hele schrijvende leven blijven dichten.
Van deze zeven bundels is Anna, een ‘tragisch gedicht in drie bedrijven’, zoals de ondertitel luidt, waarschijnlijk het meest bekend geworden, ook omdat de dichter het zelf in een serie voorstellingen door het hele land heeft voorgedragen. Eén daarvan heb ik zelf bijgewoond: een indrukwekkende prestatie, maar het is voor mij van Bert's werk