zijn moeder zou stellen.
Een dag voor het vertrek ontving hij een telegram. Zijn moeder was plotseling overleden. De tocht overzee ging niet door. Later klaagde hij zijn nood aan zijn beste vrienden: ‘ik ben mijn vrijheid kwijt!’ maar dat was slechts ten dele waar. Wel stond vast dat An konsekwenties bond aan die huwelijksband. Wat zij nooit eerder gedaan had, gebeurde nu en dat tot onvoorstelbare ergernis van Ary: ze wenste uitleg over Ary's periodieke afwezigheid!
‘Zaken’, zei Ary dan, ‘zeer belangrijke zaken’.
Toen Ary tot verontrusting van An bedenkelijk veel op zakenreis ging, had An een taxi gehuurd en was hem gevolgd op een tocht die naar een bergressort voerde, bekend vanwege de vele lieftallige vrouwen die daar verbleven. An wist genoeg en sindsdien had ieder zijn eigen boot. Ary had er vrede mee, An veel minder. Ieder had dan wel zijn eigen schip maar dat betekende geenszins dat An rivalen in Salam Mesra duldde. Ze gebruikte een heel leger van spionnen dat Ary's doen en laten nauwkeurig volgde. Zodra Ary een heftige aanval van rheumatiek kreeg, weet hij dat aan de zwarte kunst van An: ‘ze bewerkt me weer, ik voel het!’ en dan verdween hij weer naar het bergressort.
An organiseerde geen achtervolgingstochten meer. Wat ze moest weten, wist ze al. Dat veranderde pas toen Ary zelfs na een week nog niet in Old Dutch was terug gekeerd. An zond haar spionnen uit, die haar spoedig kwamen melden dat Ary ziek was. Zwaar ziek zelfs.
Nog dezelfde dag vertrok An naar de bergen en kwam terug samen met Ary.
En net zoals in vroeger tijden namen ze weer hun intrek op één schip. En het bijna onvoorstelbare gebeurde! Juist toen An in Old Dutch rondverteld had, dat Ary goed herstelde, stierf hij. Ze had juist de ramen voor hem geopend omdat hij de zonsondergang wilde zien.
Op de dag van de begrafenis liet de natte moesson zich van haar donkerste zijde kennen. Het regende zoals het nog nooit eerder geregend had.
Zelfs de natuur is bedroefd, zeiden de stamgasten van Old Dutch. An had de lijkkist naar Old Dutch laten brengen en daar lag Ary opgebaard.
Hij was omgeven door tientallen flessen reukwater en aan zijn voeten lag zijn dierbaarste souvenir, een gehavende reddingsboei. An had er menig verhaal aan gewijd.
Toen men op de begraafplaats aankwam was het gat dat Ary's graf moest worden, volgelopen met water. Het veroorzaakte grote ontsteltenis.
An liet ijlings een pomp halen, die snel en efficient haar werk deed. Toen de kist onder het geweeklaag van An aan de touwen gevierd werd en men aanstalten maakte om die met bloemen te bestrooien, kwam die weer langzaam naar boven. Het gat was wederom vol gelopen. De consternatie werd nu nog veel groter en zelfs An vergat een ogenblik haar geweeklaag, zette de pomp weer aan het werk en liet zelfs een tweede pomp brengen. De kist zakte weer en de pompen bleven op bevel van An doorwerken totdat ze op het laatst alleen nog maar modder spoten. Ondertussen verzwaarde men de kist snel met grote rivierstenen. Toen de laatste spade aarde op de lijkkist was neergevallen, en allen zich weer in Old Dutch hadden verzameld, kwam een opgewonden begrafenisbediende het lokaal binnen gesneld: de kist stond weer boven aarde, rivierstenen ten spijt!
Het werd onheilspellend stil in Old Dutch. Toen stond een van haar oudste bezoekers langzaam op. Zijn door de elementen doorgroefde gezicht verraadde een lang zeemansleven.
Hij sprak welhaast dreigend: ‘Was An Ary's laatste wens vergeten?’
Even later was de begrafenisstoet weer op weg. Men voerde een sloep mee, gedragen door de stamgasten van Old Dutch. Onder het schijnsel van tientallen fakkels opende men de kist, haalde er het lijk uit en plaatste het in de sloep. Daar werd het vastgebonden.
En het geval wilde dat Ary er in zat met opgeheven hoofd, zijn arm aan het roer. En omdat het weer hevig begon te regenen, zette men hem een zuidwester op.
Tientallen motorboten gingen de sloep van Ary vooraf. Toen men zo ver gevaren was dat de lichtjes van Old Dutch niet meer zichtbaar waren, liet men de sloep los. En Ary, de hand aan het roer, zocht wederom zijn weg op de golven.