een ontkenning van het gevoel vermoeid te zijn. Daarentegen zou de goed-betaalde groep, dank zij de betere betaling, geen reden hebben om dissonantie te ondervinden - deze groep zou dus ook het gevoel van vermoeidheid niet hoeven te ontkennen.
Een duidelijke hypothese dus (de ene groep zal vermoeidheid ontkennen en de andere groep zal dit niet doen), afgeleid uit een bekende theorie in de psychologie.
In het experiment kon de onderzoeker deze hypothese echter niet bevestigen; het veronderstelde verschil tussen de twee groepen proefpersonen trad niet op. De theorie van Festinger werd dus ook niet gesteund door het experiment.
Wat doet nu een onderzoeker in zo'n situatie? Zegt hij nu zijn niet-bevestigde theorie - waarvan hij toch stellig had verwacht dat deze onder de gegeven omstandigheden zou opgaan - vaarwel?
Nee, dat doet de onderzoeker niet. In een bespreking van de resultaten geeft de schrijver een aantal mogelijkheden aan, die er toe bijgedragen kunnen hebben dat de twee groepen in dit experiment aan elkaar gelijk bleven. Hij veronderstelt bijvoorbeeld, dat het zeer waarschijnlijk is, ‘dat er bij dit soort experimenten meer cognities in het spel zijn dan door de experimentator wordt bedoeld.’ Daar had de theorie hem echter niet voor gewaarschuwd.
Kennelijk kan zo'n theorie als van Festinger, die in vrij globale termen is gesteld, niet klakkeloos op iedere situatie toegepast worden. Hoe het ook zij, de onderzoeker concludeert niet op basis van zijn bevindingen, dat zo'n globale theorie dan maar in de prullemand geworpen moet worden.
Dit voorbeeld is met diverse andere voorbeelden aan te vullen: ook in de burgerlijke wetenschap wordt er niet zomaar van een theorie afgestapt - zeker niet op basis van zoiets als het niet bevestigd zien van verwachtingen. Als de verwachtingen niet uitkomen, wordt naar mogelijke, niet eerder voorziene oorzaken gezocht - de experimentator zoekt eerder de schuld bij zichzelf, of bij storende variabelen, dan bij de theorie. De situatie is niet zoveel anders dan bij de stervende koningen - alleen zijn de ontsnappingsclausules wat minder karikaturaal en durft de onderzoeker in ieder geval aan zichzelf te twijfelen. Maar dat laatste kom je ook bij veel religies tegen.
Verder is het natuurlijk ook nog zo, dat bij veel onderzoek niet zo duidelijk is in welk theoretisch kader er gewerkt wordt - dat is eigenlijk nog veiliger voor de theorie.
Eerlijk gezegd is de situatie in de socialë wetenschappen nog veel erger: met name in de Amerikaanse literatuur kom je regelmatig discussies tegen over de vraag, of negatieve uitkomsten (d.w.z. onderzoekingen waarin verwachtingen niet bevestigd konden worden) nu wel of niet publiek gemaakt moeten worden. De folklore is, dat je bevindingen pas publiceert als de uitgangspunten van de onderzoeker (zijn hypothesen) bevestigd zijn.
Dit laatste heeft dan weer het nadeel, dat je bij het lezen van één positief resultaat niet weet, of daar niet tientallen negatieve bevindingen in hetzelfde vak tegenover staan.
Het zomaar publiceren en bekend maken van negatieve uitkomsten van onderzoek, zou echter een geweldige informatie-vervuiling tot gevolg hebben: je moet dan waarschijnlijk twintig keer zoveel lezen om op je vakgebied bij te blijven. Bovendien kan iedereen wel theorietjes formuleren, die niet bevestigd worden door onderzoeksresultaten.
Nu we het toch over de sociale wetenschappen hebben (een terrein waarover Van het Reve elders ook wel eens onvriendelijke opmerkingen heeft gemaakt): gegeven met name de huidige Amerikaanse publicatiefolklore, gaan
positieve uitkomsten van toetsingen steeds minder betekenen - ook los van het feit, dat je niet weet hoeveel negatieve bevindingen er tegenover één positieve staan. In het blad
Philosophy of Science (jaargang 34, blz. 103-115, 1967) heeft de psycholoog Paul Meehl enkele jaren geleden deze stelling verdedigd. Hij presenteerde zijn opvattingen als een methodologische paradox: hoe sterker het onderscheidingsvermogen wordt van de statistische toetsen die psychologen gebruiken, des te meer nadert de
a priori kans op het vinden van resultaten