1. Ik begon te zeggen dat het idioot is dat alle kranten over de bangheid van de blanke Amerikanen kolommen volschrijven, terwijl over de veel gerechtvaardigder angst van de zwarte Amerikanen wordt gezwegen. Drion zegt daarover:
Nu is het evident, en iedere lezer gal het ook go hebben opgevat, dat de angst van de blanken vermeldenswaard was, niet om de zieligheid van die angst, maar om de gevaren die zij opleverde voor de negerbevolking. Eerste onzindelijkheid.
Onzinniger redenering heb ik zelden gehoord! Waarom is de angst bij de negers niet vermeldenswaard (Drion geeft immers toe dat een neger 100 maal zoveel gevaar loopt als een blanke?) En waarom wijzen de kranten op zo'n indirecte manier (via de blanke angst) op gevaren voor de negerbevolking?
2. Ik schreef dat iedere zwarte Amerikaan een vriend of familielid heeft die vermoord is, meestal door de politie. Drion noemt dat een aperte onwaarheid Ik kan hier alleen maar tegenover stellen dat dat inderdaad mijn persoonlijke ervaring is. Dan mag Drion zeggen dat ik mij zeker in verkeerde kringen ophoud, of dat zijn ervaring anders is. Mijn ervaring kan ik niet met cijfers staven, omdat de officiële statistieken op dit punt natuurlijk volkomen onbetrouwbaar zijn. Drion meent dat hij de cijfers wel kent, hij schrijft:
Er kan geen twijfel aan bestaan dat het aantal negers dat door blanken vermoord wordt een kleine fractie is van bijvoorbeeld het aantal Nederlanders dat door verkeersongelukken om het leven komt.
Ik twijfel daar wel aan, maar de hele vergelijking bevalt me niet. Drions argumentatie doet teveel denken aan de mensen die zeggen: er zijn er geen zes miljoen vermoord (maar vier). Drion doet alsof het vermoorden van negers een betreurenswaardig natuurverschijnsel is, waarvan we de omvang niet moeten overdrijven. Wie in een auto stapt weet welke kans op een ongeluk hij heeft, hij neemt dat risico. Wie in Amerika zwart geboren wordt heeft geen keus. Noch kwantitatief noch kwalitatief vind ik Drions vergelijking fris. Een vriend of familielid onder een auto gekomen, daar hou je geen wrok tegen de maatschappij van over, een vriend of familielid vanwege zijn huidskleur vermoord, dan wel. Zijn opmerking is van hetzelfde allooi als ‘de politie heeft nu eenmaal haar traditionele antipathieën’, waar we straks op komen.
3. Het plunderen. Op de vraag ‘vind je plunderen dan goed?’ gaf ik drie antwoorden. Het eerste:
Dat plunderen - gebeurde het maar buiten de eigen buurt - kan ik niet afkeuren.
Het gekke is dat Drion nu met veel omhaal en citaten uit de Economist precies zegt wat ik in mijn tussenzinnetje van 7 woorden zei: gebeurde het maar buiten de eigen buurt.
Het tweede antwoord was de wedervraag: Sinds wanneer staat op plunderen de doodstraf? Want daar gaat het om. De burgemeester van Chicago vindt van wel. ik vind van niet, en Drion komt weer met een verkeer(de) vergelijking: hij keurt het doodschieten van linksrijders af.
Het derde antwoord was: de politie schiet op wie ze wil, en noemt ze dan later plunderaars. Ik geef daar een sprekend voorbeeld van, dat in geen enkele Nederlandse krant is doorgedrongen, terwijl gevallen van blindelings doodschieten door negers (geen politieagenten) daar wel uitvoerig inkwamen. Drion is het met dat verwijt wel eens, al vindt hij het ‘psychologisch misschien wel begrijpelijk’. Zeker, alles is psychologisch begrijpelijk. Maar ik vond die krantenselectie gevaarlijk en racistisch.
4. Nu komen we op een punt dat waarschijnlijk voor Drion de aanleiding was om mijn stukje als oefening te gebruiken. Ik citeerde namelijk met afgrijzen zijn zinsnede ‘De politie heeft nu eenmaal haar traditionele antipathieën’. Ik las dat als een accepteren van een rotte situatie, maar Drion schrijft nu dat het was ‘een kritiek op de “deformation professionelle” van de politie’. Terwijl ik dat hele artikel zag als kritiek op de aanhangers van Dutschke blijkt het nu een kritiek op de politie te zijn! Dat die politie weer een exponent is van de ‘déformation professionelle’ van het establishment ziet Drion niet. We komen hier wel aan de kern van het meningsverschil, die door al het gezeur over détails niet goed uit de doeken komt: ik lust Drions schrijftrant niet, zomin als hij de mijne. Drion is tegen de buitenparlementaire weg, ik zie dat als de enige uitweg. Drion is best tevreden met hoe alles gaat, ik niet. Drion schrijft:
Het is bepaald benauwend, dat er intelligente mensen zijn die zozeer het vertrouwen in de democratische vormen van maatschappelijke actie verloren hebben, dat zij in een waarschuwing voor de gevaren van ondemocratische vormen van oppositie niets anders kunnen zien dan een advies tot het aanvaarden van machteloosheid.
Het is inderdaad benauwend, maar een feit. Wat er in Nederland nog ten goede is veranderd danken we aan de provo's. Wat er in Frankrijk nog ten goede verandert, danken we de enragé's. Wat er in Amerika