was stukgegaan. Hij toog aan het werk, maar merkte al snel dat de Joegoslavische arbeiders van de fabriek belangstellend om hem heen stonden en toekeken inplaats van aan hun werk te gaan. Hij ging voort met zijn reparatie, maar tenslotte werd hij steeds zenuwachtiger, hij stond op en zei: ‘Hoor eens kameraden, mijn grootvader was arbeider, mijn vader was arbeider, ik ben arbeider, neem me in godsnaam niet kwalijk dat ik doorwerk terwijl jullie aan het staken zijn!’ - ‘We worden slecht betaald, maar toch nooit zo slecht als het werk is dat we afleveren,’ zei een Joegoslavische hoogleraar, misschien meer als aforisme dan in ernst, want hij wist ook de mooie anekdote te vertellen over Knez Miloš, de analfabetische heerser over Servië (ik spreek nu van ver voor de oorlog), die de geschiedenis is ingegaan als een wijs man. Zo kwam zich eens een vrouw bij hem beklagen dat zij een kind verwachtte van een man die dat kind tegen haar zin bij haar verwekt had. En of de koning maar even maatregelen wou nemen. De koning haalde zijn wenkbrauwen op en liet naald en draad aanrukken. Hij gaf de draad aan de vrouw, hield zelf de naald omhoog en zei: ‘Hier, vrouw, steek de draad in de naald’. De vrouw probeerde het, maar iedere keer als het haar bijna lukte, trok de koning de naald een centimetertje opzij. Tenslotte gaf zij het op, en de koning, zeggende: ‘Zo vrouw, wilt gij mij wijsmaken dat die man tegen uw wil bij u is binnengetreden?’, zond haar beschaamd heen, zonder kinderbijslag. (zo ging dat in die tijd).
Zelfde dingen hebben in andere landen vaak verschillende oorzaken. In een taxi op weg van Belgrado-centrum naar het vliegveld dat ver buiten de stad ligt, passeerde ik steeds meer stilstaande trolleybussen. De chauffeurs stonden een sigaretje te roken, de passagiers zaten in het gras, vredige tafreeltjes met regelmatige tussenpozen, en ik dacht: ‘dat is het nadeel van trolleybussen, als er vooraan ergens een ongeluk plaatsvindt, kunnen de volgende bussen er niet door’. Dat het wel een ernstig ongeluk moest zijn, gezien het aantal wachtende trolleybussen, werd me snel duidelijk, maar hoe ver we ook doorreden, er wilde maar geen ongeluk komen. ‘Wat is er aan de hand?’, vroeg ik tenslotte aan de taxichauffeur. ‘Aan de hand?’, vroeg deze verbaasd. ‘O dat, de stroom is weer eens uitgevallen’.
Een mooie, heldere droom (een echte), het sprookjeshuwelijk moest nog komen, wel had ik net een artikel gelezen over Celia Hammond, de Engelse mannequin die geen bont meer wilde dragen na het zien van een filmpje over het levend villen van zeerobjes. Ik las dan (in mijn droom) in de krant over een simpel ongeval: de oppasser van Artis, die twee zeehonden moest vervoeren, had zijn bocht te ruim genomen, had de trottoirband geraakt, was uit de auto geslingerd, had half versuft eerst de twee zeehonden uit de auto gehaald omdat hij bang was dat ze anders onrustig zouden worden, en daar zat hij dan, naast zijn auto, op de straatstenen, met de twee zeehonden beschermend tegen zich aan, de foto stond er bij. Tot zover de krant. De rest van wat ik droomde was inside information, de oppasser was na enige tijd weer opgeknapt, had alsnog zijn zeehonden afgeleverd, was een halve dag in bed gebleven, voelde zich daarna weer goed genoeg om terug te gaan naar Artis, waar hij op de ene zeehond met oranje verf ORANJE schilderde, en op de andere BOVEN. De zeehonden waren, zoals zeehonden gewoon zijn, in hun bassin gedoken, in een mum van tijd was al het water oranje en de oppasser had met de resterende verf op een bord geschilderd: ORANJE ONDER en dat opgehangen aan het hek. En het was daarover dat in de dierentuin een heftige discussie was ontstaan: was dit majesteitsschennis of niet? - Tot zover deze droom, mijn innerlijke gedachtenleven zal voor de kenners nu wel geen geheim meer opleveren (zeehonden die in een bassin duiken, waarna alles oranje wordt, dat zal wel weer niet op republikeinsgezindheid duiden vrees ik).
Bert Vuysje, wil je een stukje kaas?
Er wordt wel eens geklaagd dat het zuilensysteem verdubbelingen en verdriedubbelingen tot gevolg heeft, omdat er een schrijnend gebrek aan coördinatie zou zijn. Door een gelukkig toeval (ik liep in Hilversum en door een plotselinge windvlaag woeien enkele papieren met de aanduiding STRIKT VERTROUWELIJK - NIET VOOR PUBLICATIE voor mijn voeten) ben ik nu in staat aan te tonen dat het niet aan de omroepverenigingen zal liggen als er eens iets tweemaal op de televisie komt. Het eerste papiertje meldde: ‘KRO-televisie. Betreft: documentaires. Wij claimen met ingang van heden: 50 jaar Russische revolutie. 11.315. Hilversum, 30 november 1966’. (u merkt wel, je moet er snel bij zijn, de Russische oktoberrevolutie vond in november 1917 plaats). De tweede claim is van de VARA-televisiedienst. ‘Afdeling documentaire programma's claimt: 10866 - voortplanting bij dieren. Hilversum, 27 oktober 1966’. Daar grijpt Trimbos dus