Hollands kwartiertje
N. Scheepmaker
provo hans t. krijgt drie maanden. Een kop in de krant. Het is gek, maar ik kan er maar niet aan wennen. Eerst waren we ontzettend boos omdat provo's die uche-uche riepen bij het Lieverdje met blanke sabel en bruine gummiknuppel op hun falie kregen, en daarna moesten we goedkeurend knikken toen het knuppelen vervangen werd door het ‘gevankelijk opbrengen’ van langharige lieden die krentjes uitdeelden, ‘Leve de republiek!’ riepen of niet snel genoeg wegliepen als iemand van de politie riep dat iedereen als de sodemieter moest maken dat hij wegkwam. Geen eigen rechter spelen - zeiden we, dat was de kwestie. Maar nu moet ik weer lezen dat Hans Tuynman drie maanden de nor in moet, omdat hij een opruiend geschrift heeft verspreid. U moet voor de grap eens nagaan wat je je allemaal kunt veroorloven, als diefstalpleger, geweldpleger en belediger, voordat je voor drie maanden de bak in draait. En wat had Hans T. nu eigenlijk voor vergrijp op zijn geweten? ‘De jongeman (eerste fout) had op het Leidseplein (tweede fout) in Amsterdam (derde fout) Provokatie (vierde fout) nummer 13 (vijfde fout) verspreid (zesde fout), waarin werd opgeroepen (zevende fout) op 2 april bij het monument De Dokwerker (achtste fout) individueel (negende fout) te demonstreren (tiende fout) tegen ‘het gewelddadig politieoptreden’ (elfde fout). Iemand die zó fout zit, moet brommen, dat is duidelijk. Minder duidelijk is, of hij die oproep in Provokatie 13 ook zelf geschreven had. Heeft hij dat nummer alleen verspreid, of ook de oproep geschreven, is dat niet de kwestie? Blijkbaar niet. Blijkbaar krijg je drie maanden gevangenisstraf als je een ‘opruiend geschrift’ verspreidt waarin wordt aangeraden individueel te demonstreren tegen het een of ander, als een aangevraagde demonstratie tegen datzelfde een of ander
niet wordt toegestaan. Het zal allemaal wel waar zijn. Er zijn ingezonden briefschrijvers geweest die zeiden dat ze dat tuig met hun lange haren naar een werkkamp moesten sturen, zelfs is er iemand geweest die aanried er op los te slaan en niet te treuren als er dan eens een dode viel. Die man is niet tot drie maanden veroordeeld, omdat datgene waartoe hij opriep niet eerst door de burgemeester verboden was. Dat scheelt een slok op een borrel. Ik ken ook een krant (een ochtendblad, om precies te zijn) waarin verzet tegen het landbouwschap wordt aangemoedigd, dat wil dus zeggen verzet tegen een wettelijk geregelde instelling, met als gevolg: wanbetaling, huisuitzetting, opstootjes, etcetera. Dat ochtendblad wordt verspreid door enige honderden zogenaamde krantenbezorgers van wie er tot nu toe geen tot drie maanden gevangenisstraf is veroordeeld, hoewel zij toch dagelijks een opruiend geschrift verspreiden. We moeten voorzichtig zijn met het zogenaamde ‘Gesundes Volksempfinden’, maar mijn eigen gezonde verstand zegt me dat hier iets op een makabere manier scheef zit, en dat het nuttig is ons van dag tot dag te bezinnen op de waarde en waarachtigheid van onze democratische instellingen.
Bij de uitreiking van de Nipkowschijf aan Erik de Vries werd blijkbaar voldoende sterke drank geschonken om een der aanwezigen tot die graad van aangeschotenheid te brengen die een noodlottige soort van oprechte loslippigheid met zich meebrengt. Zoals bekend is Erik de Vries een bijzonder lange man, die op geestdriftige en geëngageerde manier een tiental onderwerpen tegelijk in de discussie kan betrekken, zonder zelf het spoor bijster te raken. Minder beweeglijke geesten hebben dan vaak moeite de touwtjes aan elkaar te knopen, en zijn geneigd de fout bij Erik de Vries te zoeken, zoals de reeds aangestipte televisiemedewerker die dacht iets vriendelijks op te merken toen hij tegen mevrouw De Vries, te weten Hans Snoek, zei dat de speech van Erik de Vries hem zo uitstekend bevallen was, ook al omdat hij zo coherent in elkaar zat. ‘Hij is anders altijd wat chaotisch in zijn denktrant, dat weet u,’ zei hij met ietwat dikke tong. ‘Och,’ antwoordde Hans Snoek zonder een kwart seconde bedenktijd te hoeven nemen, ‘het is maar hoe je het rangschikt hè?’ (‘Touché!’ heet dat in Cyrano de Bergerac).
Je hebt twee soorten schilderijen: nietszeggende en intrigerende. De eersten worden