knop. En wie moet me dan weer aanzetten? De prins natuurlijk, wie anders! Met een eenvoudige mondkus. Dan is dat ook weer geregeld. Maar ik wil toch wel iets te zeggen hebben over het tijdschema. Toch niet zo'n goede Doornroosje. En ook over de prins. We zijn hier niet in de Middeleeuwen of bij de Arabieren. Die gaan hun gang maar. Ik wil er alleen maar van tijd tot tijd even tussenuit en voor de rest sta ik op mijn rechten.
Hoe brengen marmotten eigenlijk hun tijd zoek? Misschien weet jij dat.
- Marmotten? Witte muizen, die ken ik, heb ik zelf gehad in een jam-pot, twee weken op het kozijn en toen een jaartje onder de grond. Ze zijn wel de hele dag in de weer. Aardige beestjes, nerveus vooral, Maar als je er over nadenkt, toch eigenlijk geen bestaan. Ze weten het niet van zichzelf. Ze zien eruit alsof ze voortdurend tijdgebrek hebben. Hun leven is ook maar heel kort als je nagaat. Maar dat weten zij niet. En aan de andere kant, moet je ook incalculeren, bestaan ze op een veel kleinere schaal. Nog geen twintigste van ons. Als ze drie en een half jaar leven mogen ze van geluk spreken, dan hebben ze in verhouding even veel tijd gehad als wij. Maar dat halen ze vaak nog niet eens. Olifanten wel, papegaaien, schildpadden daar gaan de sterkste verhalen over. Maar muizen en marmotten, dat kleingoed gaat niet lang mee.
Dierenliefde. Ik begrijp niet hoe mensen het in hun malle hoofd halen. Behalve dat beesten zonder uitzondering slecht zijn, verdorven en egoïstisch, nu spreek ik van eigen ervaring. Maar alsof je niets anders aan je hoofd hebt. De medemens, bijvoorbeeld. Daar zijn er toch genoeg van en zoveel hartelijkheid is er echt niet in het leven. Voor één geslagen hond groeit misschien de zoon des huizes zonder lijfstraf in liefde op. Dat vind ik belangrijker.
Hugo's systemen. Verwijzingen, signaalkleuren, ruitertjes, wegbergmappen, ladenkasten, en overvolle kaartenbakken. Fijn om mee te gooien.
Misschien komt er wel helemaal niets meer van. Ik steek geen hand uit, werk niet mee en niet tegen. Het staat toch al geschreven, dus kome wat komt. Maar er moet wel eens iets gebeuren zo langzamerhand. Een zinvolle wending. Een ongeordende mededeling. Wat verwarring die dan gericht kan worden op een voorspoedige afloop. Beste jongen, je bouwt ons teveel in, veel te stevige onderwerpen. Zo komen wij er helemaal niet meer aan te pas.
Ik heb tenslotte niets van hem nodig. Tenminste niets wat ik niet ergens anders ook kan krijgen. En nodig, welnee, nodig is er niets. Misschien bewaart hij wel het lekkerste tot het laatst, eerst netjes een hele middag praten. Dat heeft hij zo geleerd. Niet met de deur in huis vallen, dat staat niet. Maar het leidt allemaal wel af, dat wel.
Zijn handen onder zijn knieën door ineengevouwen, ongemakkelijk is dat, dat moet op den duur toch pijnlijk worden. 't Maakt wel een pezige indruk, maar je krijgt er een ronde rug van, kromme schouders. Laat hij maar zo gespannen blijven, dan kan er tenminste nog van alles gebeuren, een explosie, of opeens een barst, van onder tot boven doormidden, of een hele lange zucht. Maar in ieder geval valt er nog iets te verwachten. Geen grote scènes, dat zit er niet in. Daar is hij zuinig op, zoveel heeft hij nu ook weer niet te bieden. Hugo deed over zijn gevoelens, of hij ze uit een vat moest putten, wel diep, maar de bodem was altijd zichtbaar. Zuinig aan dus maar. Lieveling, kindje, al die tranen en dat geschreeuw dat is toch nergens voor nodig. En oja: je bent helemaal uitgeput, kom nu eerst eens tot jezelf dan kunnen we het rustig uitpraten. Hij geloofde niet in uitschreeuwen. Gesprekken, dat is steviger kost. Op een moment dat ik hem wel wurgen wou, met getrokken broodmes op zijn colbertje af, dat maakte tenminste indruk, hij greep meteen een keukenstoel. Allebei de wijste geweest. Jammer. In ieder geval ben ik hem kwijt. Dag Hugo.
- Je beweegt zo plotseling. Eerst zit je de hele tijd stil. Ik denk die zit in die stoel de eerste tijd, daar kan je van op aan. En daar ga je naar het raam om uit te kijken en je om te draaien en op dat hoge kozijn te zitten. Zit je daar vaak op?
Loop nog eens. Sta eens stil. Ik vraag maar. Ik vind het leuk om te zien. Je ene oor staat verder af dan het andere. Of lijkt dat maar met de lichtinval. Als je goed kijkt zijn mensen lang zo symmetrisch niet als over het algemeen wel gedacht wordt. Met foto's blijkt dat heel duidelijk. Maar dat beetje symmetrie is al verbazend genoeg. Bijna alle dingen zijn tweezijdig gelijkvormig. Vierzijdige symmetrie komt veel minder voor. Bij levende dingen heb ik het nog nooit gezien. De natuur houdt het op tweezijdigheid. Daar zou je natuurlijk een betekenis in kunnen zien. Verzin maar iets. Het onvolkomene van de enkeling, of alles heeft een keerzij.
Ik kan het beste lezen als ik lig, maar dan krijg ik weer zo'n pijn in me nek na een tijdje. Er is geen enkele houding waarin het