De spreekwoordelijke objectiviteit van het NTS-journaal laat wel eens te wensen over. Onlangs werd een Russische journalist Kongo uitgezet, omdat hij gespionneerd zou hebben. De man heette Koklof of zoiets, Russische namen vergeet ik altijd. De nieuwslezer legt dan grote scepsis in zijn toon, als het om de verklaringen van de Rus gaat. ‘Koklof beweert... Volgens Koklof zelf werd hij gearresteerd toen hij een telegram doorseinde...’ Allemaal op de toon van: Als we Koklof zouden geloven, dan... Zo'n zelfde toon bespeur ik nooit als bijvoorbeeld een Amerikaanse zakenman, na beschuldiging van spionage, Tsjecho-Slowakije uitgezet wordt. ‘De heer Williams verklaarde, dat hij... Hij voegde er nog aan toe... Voorts wees hij met kracht de beschuldiging van de hand...’ etcetera. En voor ik het vergeet: ja ik weet dat de Russen dat nog veel erger doen, ergo: voor de Russen die wij zelf eigenlijk ook zijn, gedragen wij ons nog heel fatsoenlijk en netjes.
‘Je blijft lachen’ heet het programma waarmee Sieto Hoving al bijna een jaar optreedt. Ik heb het geprobeerd en het is me inderdaad gelukt, vraag me hoe. Hoe? Wel, er is maar één middel: vlak voordat je Tingeltangel binnen gaat zorg je dat je in onbedaarlijk schateren moet uitbarsten, bijvoorbeeld door aan Wim Kan te denken, of aan het mopje: ‘Pieter heeft zijn studie er aan gegeven; hij loopt nu met de Margriet’. Of ‘Pieter heeft de verloving verbroken. Hij vond het vervelend worden: het hele Nederlandse volk voelde met hem mee’. Kom je zo schaterend binnen, dan heb je bij zuinig gebruik aan het eind van het programma nog net zoveel lach over dat je kunt zeggen: je blijft lachen. Ik had het onuitsprekelijke geluk tegelijk met Jaap van der Merwe tot de toeschouwers te behoren. In het begin kon hij zijn plezier niet op, produceerde hij de harde schaters van de vakmandie - weet - hoe - moeilijk - het - is - steeds - iets - nieuws-te-verzinnen, en ook klapte hij verreweg het hardst van allemaal. Het klappen heeft hij (solidair) tot het eind toe volgehouden, alleen het lachen verging zelfs hem op den duur, Sieto c.s. hadden ook hem er tenslotte onder gekregen (onder de plaggen van hun slechtgehumeurde humor).
Vliegen wordt steeds goedkoper, maar dat gaat wel ten koste van de hoogte. Hoe goedkoper de vluchten zijn, naar Londen of naar Majorca, hoe lager de betreffende vliegtuigen over de aarde scheren. In de eerste plaats is het natuurlijk korter als je niet te hoog opstijgt, en in de tweede plaats vreet het benzine, hoe hoger je komt en hoe dunner de lucht wordt. Net als bij bergbeklimmen: hoe ijler de lucht, hoe meer inspanning het klimmen kost. De tendens het vliegen steeds goedkoper te maken, zal er op den duur toe leiden dat de vliegtuigen tussen de bovenverdiepingen van de huizen door over de straten heen vliegen, zo, dat uit een oogpunt van verkeersveiligheid iedereen gedwongen zal worden zijn balkons af te breken, zijn pittoreske hijsbalken te slopen, en zijn vlaggen op koninginnedag niet langer aan vlaggestokken buiten te steken, maar als een draperie uit de ramen te hangen. Ook op driehoog zal men dan de gordijnen moeten sluiten, wil men niet begluurd worden door Luns die, wachtend voor het rode stoplicht, vanuit zijn patrijspoortje de kamers binnen gluurt.
Ober: ‘Whisky voor meneer?’
Meneer: ‘Nee, ik moet nog botsen’.
Shaffy chantant, mijn God, dat is toch eigenlijk wel iets, dat het bestaat bedoel ik. Je kan tegenwoordig een telefoonnummer bellen als je in sociale of geestelijke nood verkeert (020-24.44.44), zo'n nummer zal meestal wel in gesprek zijn denk ik, of er is niemand thuis, maar als je volhoudt of geluk hebt tref je toch wel iemand aan de andere kant van de lijn, vermoedelijk iemand die ook met zelfmoordplannen rondloopt en geen soelaas kan vinden omdat hij iedere keer als hij dat nummer voor geestelijke nood belt de in-gesprek-toon krijgt, en die iemand praat dan wat op je in, schrijft een gebed voor, of een avondwandeling in de buitenlucht, en je hangt je zelf op, wat echter nooit gebeurd zou zijn als die man je gewoon naar Shaffy chantant had gestuurd, want daar kwik je ontzettend van op, lijkt me zo. Ik trof het nog niet eens zo erg, omdat