Muriel
de jongste film van Resnais
Hans van den Bergh
Na het algemene succes van Hiroshima, mon amour, en het succes bij de echte beeldfanatici van Mariënbad, staat het publiek nu Muriël, het jongste filmexperiment van Resnais te wachten.
De Alliance Française heeft de film al in voorvertoning laten zien, waarvan ik op de harde stoeltjes van het Stedelijk Museum getuige mocht zijn. Wie verwacht mocht hebben nog verder gaande experimenten met de filmtaal te zullen zien, of nog ingrijpender afwijkingen van het gebruikelijke patroon, waarin filmverhalen worden verteld, zal verwonderd zijn geweest. In zekere zin is Muriël een stap terug in de richting van een conventionele speelfilm. Dat kon ook haast niet anders na de poly-interpretabele symboliek van ‘Mariënbad’. Er lijkt zelfs iets meer rekening met de wensen van het gewone kijkerspubliek te zijn gehouden. Resnais heeft de puur-klassieke schoonheid van de zwart-wit fotografie verlaten voor de meer commerciële bekoorlijkheid van de kleurenfilm. Ook is er geen sprake van de tijdloosheid en de vage topografie van zijn vorige film. Muriël speelt in een duidelijk herkenbare Franse kustplaats en min of meer controleerbaar in een tijdperk van twee weken. (Boulogne s/Mer - nov. '62). Toch is die grotere toegankelijkheid maar schijn. Die is alleen het gevolg van het feit dat de roman waar de filmer dit keer van uit is gegaan heel wat conventioneler is dan L'année dernière à Mariënbad van Alain Robbe-Grillet.
Het verhaal van Cayrol dat er aan ten grondslag ligt is een gegeven waarvan zeer wel een gewone film gemaakt had kunnen worden. Hélène, een vrouw van middelbare leeftijd heeft de man waar zij vroeger van gehouden heeft uit Parijs laten komen, omdat ze zich met haar zoon Bernard eenzaam voelt. Alphonse, de man in kwestie is op de schriftelijke uitnodiging ingegaan, niet omdat hij het werkelijk nog eens met Hélène proberen wil, maar omdat het een mooie gelegenheid is om met zijn maîtresse een uitstapje te maken. Juist denkt Hélène dat zij een mogelijkheid heeft gevonden voor een hernieuwd contact met Alphonse die zijn vriendinnetje als zijn nichtje heeft geïntroduceerd in Hélène's huis, of Ernest komt bij haar binnenstappen. Dit blijkt op het eind van de film Alphonse's zwager te zijn, want A. heeft ook nog een vrouw in Parijs zitten die op hem wacht. Zoon Bernard beleeft ondertussen talrijke avonturen met diverse meisjes ter plaatse, heeft ook wel een klein oogje op Alphonse's vriendinnetje, maar is niet in staat echte contacten te leggen omdat Algerijnse oorlogsherinneringen hem nog niet hebben