Tentoonstellingen
Door het goud van Peru kan men zich laten verblinden in het utrechts Centraal Museum, tot 10 februari. Men vindt er een interessante (maar niet zo interessante) hoeveelheid gouden kronen, bekers en sieraden en beeldjes van onvoorstelbare godheden en ceremoniële messen (tumi), eveneens met goddelijke en andere figuurtjes bekroond. Al dit goud is afkomstig van één inwoner van Lima. Hetzelfde museum exposeert tot 17 maart ‘Vroegchristelijke kunst uit Rome’, een imposanter geheel met vele beroemde stukken waaronder sarcofaagreliëfs, kruizen en ivoren. Een aardige tentoonstelling wordt verder in amersfoort gehouden (Zonnehof, tot 28 januari), onder de titel ‘4 Vlaamse Expressionisten’. Dat zijn de niet echte expressionist maar wel zeer echte kunstenaar Edga Tytgat, Jan Brusselmans, Gust de Smet (met o.a. voorstellingen uit het Vlaamse volksleven) en de hier meest bekende zeer ‘aardse’ Constant Permeke (met o.a. een prachtige vrouwekop in zwart en oker). De eigenaar van deze meestal vrij onbekende werken is de Belg Tony Herbert. Uit particulier (Parijs') bezit komen ook de meer dan zeventig oude Oosterse tapijten die tot 2 februari te zien zijn in Het Prinsenhof te delft. De topwerken stammen uit de 16de en 17de eeuw. Wie het nog niet wist kan hier vernemen dat niet elk Oosters tapijt een Perzisch tapijt is, een ‘Pers’, zoals bijna alles wat hier meer-dan-mat is wordt genoemd. Behalve de kleurrijke werken uit Perzië, vindt men tapijten met allerlei verrassende motiefjes uit bijvoorbeeld Turkije en uit Turkestan; dit is nomadenwerk met Turkse en ook Chinese invloeden.
Het Museum Boymans-van Beuningen te rotterdam geeft in zijn prentenkabinet een vervolg te zien op een tentoonstelling van zeven jaar geleden: ‘Het Nieuwe Testament in de Prentkunst II’. Er hangen ongeveer honderd 16de en 17de eeuwse prenten van Lucas van Leyden, Rembrandt, Durer, Cranach, de meesterlijke Fransman Jacques Bellange en anderen. Hier - door de voortreffelijke kwaliteit - blijkt voor de zoveelste maal dat prentenkabinetten geheel ten onrechte slecht of niet bezocht worden. Men zegt dat het aan de kleur ligt die ontbreekt. In de beeldenzaal van het haagse Gemeentemuseum is een eretentoonstelling ingericht voor de Hollander geworden Vlaming Albert Termote, die vorig jaar 75 is geworden, en die voornamelijk bekendheid geniet door werk van groot formaat zoals Willibrordus te paard op het Utrechtse Janskerkhof. Die monumentale, vaak nogal zware werken zijn in foto's aanwezig of soms in gips (niet zo fraai); verder krijgt men de ‘echte’ Termote te aanschouwen in kleinere bronzen en in houten en stenen werken. De expressieve kop van de filosoof Bolland uit 1919 blijft tot Termote's meest indrukwekkende concepties behoren; tot de 28ste.
Het vroeger in deze rubriek genoemde verf-muziek ensemble Stockhausen-Bauermeister vervolgt zijn Hollandse toernee in het groningse Museum (tot 20 januari). Voor Eindhoven moet men nu in heerlen terecht waar in het stadhuis de burgemeester onderdak verleent aan het Van Abbemuseum: ‘Het Van Abbemuseum in Heerlen’, tot de 21ste. Tot slot wil ik nog wijzen op de hier ook reeds eerder gesignaleerde exposities van werken van Dick Ket in arnhem (tot 17 februari) en op Het Geschenk (aan en van Sandberg) in het Stedelijk Museum te amsterdam tot de 4de van de volgende maand.
E. de J.