ken letten alleen op eigen situatie, en die laat soms werktijdverkorting toe; zij letten niet op de totale welvaart. Bovendien: de een sleept de ander mee. Ook dat gevaar van het sneeuwbalproces is door de regering luchthartig bekeken. Er is wel gewaarschuwd maar de regering zat te vast in de gedachte: laat de bedrijfstakken zelf beslissen dan kan ons niets worden verweten.
Nu zijn wij in een paar maanden zover, dat de vrije zaterdag niet meer beschouwd wordt als een buitenkans voor enkelen, een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde in sommige bedrijven, maar als een recht van allen.
De regering heeft gerevalueerd om de conjuncturele spanningen af te dempen. Revaluatie is op zichzelf verkeerd, want zij remt (vanuit de vraagzijde) de export en dus de groei van de produktie. De spanningen worden weer verscherpt door de golf van werktijdverkorting, die de produktie remt vanuit de aanbodzijde. De regering heeft zich nu bovendien vastgelegd op een belastingverlaging - zij het ook pas over een paar maanden - waarvan de mogelijkheid zowel door de revaluatie als door de werktijdverkorting wordt verkleind. Immers: de ruimte voor belastingverlaging wordt vooral aangegeven door het overschot op de betalingsbalans (dat door de revaluatie wordt verkleind) en, negatief, door de spanning op de arbeidsmarkt (die door werktijdverkorting wordt vergroot). Deze paradoxen stijgen ten top in de bouwsektor, waar de golf nu is aangeland. Geschrokken roept de regering: stop; maar gaat vervolgens om. Heel Nederland voelt dat dit mis is. Wij kunnen ons een produktieverkleining in de bouw niet veroorloven. Maar de oppositie zit in een vreemde hoek: zij moet de bouwbonden wel steunen tegen de regering. De regeringspartijen durven ook de vrijheid van deze bedrijfstak niet openlijk kritiseren. De Stichting van de Arbeid gaat bovendien accoord met de verkorting, en men valt de Stichting niet af.
Behalve de bouw dreigen andere dingen. In november krijgen we bijvoorbeeld de vijfdaagse in de ziekenhuizen. Daar ontstaan idiote en gevaarlijke toestanden. Bovendien
is er de boodschap bij gedaan: er mag niet meer personeel worden aangetrokken. Normale operaties niet op zaterdag en zondag; maandag eerst de mensen afwerken die in het lange weekend met hun scooter zijn omgevallen. Dinsdag de achterstand van de semi-spoedgevallen afwerken; drie dagen over voor het normale werk, terwijl mensen 7 dagen lang ziek worden. En nu zijn er al lange wachtlijsten voor de patiënten. Dit kan een schandaal worden als er straks een paar gevallen zijn van overleden patiënten of zo. Wat medici hierover te zeggen hebben wettigt sombere verwachtingen.
Door deze incidenten dreigt andermaal het principe uit het gezicht te verdwijnen: wat hebben we liever, meer vrije tijd of hoger inkomen (hoe dan ook verdeeld - dat is vers twee). Hierover kan ieder zijn eigen mening hebben. Maar deze meningen zijn nooit gevraagd en de indruk is zelfs gewekt dat verschillen in politieke opvattingen bij het al of niet invoeren van een vrije zaterdag niet ter zake deden.