Chikoeho, prefectuur van Foekoeoka, Takashima nabij Nagasaki. Müke nabij Koemanoto.
Petroleum. Niitsoe, Higashiyama, Nishiyama (prefectuur van Niigata).
De visscherij in Japan wordt tengevolge van de natuurlijke ligging van het land door buitengewone verscheidenheid gekenmerkt.
Behalve de haringvisscherij in het noorden, wordt geen bepaalde vischvangst op groote schaal uitgeoefend.
Zout. De binnenlandsche zeekusten zijn belangrijke zoutdistricten.
Boschbouw. De gewichtigste en meest uitgestrekte bosschen vindt men in de prefectuur Nara, op de hellingen van de noord-oostelijke districten, die naar de Japansche zee toegekeerd zijn, en in Kiso aan den Centraalspoorweg.
Katoenspinnerijen vindt men ìn de prefecturen: Osaka, Tokyo, Hyogo en Aichi.
Zijden geweven stoffen, krip, floers en Haboetaye worden hoofdzakelijk in de prefecturen Kyoto, Shiga, Foekoei, Ishikawa vervaardigd.
Japansch papier wordt in de prefectschappen Kochi, Ehime en Gifoe, etc. gefabriceerd.
Fantasie en artistiek matwerk wordt voornamelijk in de prefecturen Okayama, Hiroshima en Toekoeoka gevlochten.
Stroo- en snippervlechten in de prefecturen Okayama en Kagawa.
Porselein en Shippo̅ (brandschilderwerk) worden gefabriceerd in Aichi, Kyoto, Gifoe, Arita en Imari (deze twee plaatsen in Kyoeshoe).
Lakwerk. Lakwerk wordt in de prefecturen Ishikawa, Wakayama, Kyoto, en Shizoeoka vervaardigd. (Imp. Gov't Railways).
Aardewerk wordt vervaardigd in Somayaki, ten zuiden van Sendai, Banko nabij Nagoya, en in Satsoema-Yaki in 't zuiden van Kyoeshoe gelegen.
Pataten werden oorspronkelijk vooral in Satsoema verbouwd. Satsoema ligt in het zuiden van Kyoeshoe. Aardappel heet in het Japansch imo, Pataten heeten satsoema-imo oftewel satsoema-aardappel.
Tegenwoordig worden pataten overal in Japan gekweekt en vormen een geliefkoosd voedsel.
Kŭtani nabij Kanazawa is bekend wegens de schilderachtige landschappen en tevens om het porcelein, dat zeer fraai, maar duur van prijs is.
Ogasawara (de Bonin-eilanden) behooren tot Japan en verschaffen bijna alle ananassen en bananen, die in Japan gegeten worden. Deze eilanden liggen binnen den tropischen gordel.
Tokyo is de hoofdstad van het rijk en telt 2.186.000 inwoners.
Over ‘Tokyo van heden en morgen’ schrijft Baron Sakatani, burgemeester dier stad, in ‘The Japan Magazine’ Mei 1914 het volgende:
‘Het hedendaagsche Tokyo is bijna eene nieuwe stad in vergelijking met wat het tien jaar geleden was; en tien jaar later zal het eene nog nieuwere stad zijn in vergelijking met wat het tegenwoordig is.
Het gemeentebestuur heeft het plan om de stad op groote schaal te vervormen, en wanneer dit plan wordt uitgevoerd, zal Tokyo den naam van metropolis van het verre Oosten wel waard zijn. Inderdaad zal de stad dan gunstig met eene der groote wereldsteden kunnen wedijveren.
Elke burger stelt veel belangstelling in dit plan, en het vooruitzicht van zijne voltooiing brengt ons allen vreugde.
Om naar waarde te schatten, wat Tokyo heden is en wat het in de naaste toekomst hoopt te zijn, is het noodzakelijk een vluchtig overzicht te geven, van wat de stad in het verleden was.
Tokyo was oorspronkelijk als Yedo bekend, een naam, dien zij gedurende het tijdperk der Shogoens droeg. Bij het begin van de middeleeuwen was het terrein, dat nu door de stad bezet is, slechts eene grasvlakte, de vlakte van Moesashi, die echter voldoende belangstelling vond om door verscheidene van 's lands dichters vermeld te worden, welke onder den indruk van de schoonheid der maan kwamen, die uit de grasvlakte opsteeg of daarin onderging.
De naam ‘Yedo’ stamde zonder twijfel van eene familie van dien naam af, die eens die prairie bezat.
In de veertiende eeuw was zij als het district Yedo bekend; en in de vijftiende eeuw bouwde de bekende krijgsheld Ota Dokwan daar een kasteel, dat van toen af als het kasteel Yedo bekend was, de grondslag van de tegenwoordige stad en van ons keizerlijk paleis. In de zeventiende eeuw, toen Tokoegawa Ieyasoe Kwanto in bezit nam, of de oostelijke gewesten van het keizerrijk, en zijn hof in het kasteel Yedo vestigde, begon de stad snel te groeien en kwamen gemachtigden samen met het doel een gemeentebestuur in te wijden.
In die dagen werd de nieuwgeboren stad in verschillende wijken ingedeeld, en voor