rijk op te trekken. Voor een groot deel was de Koningin door hare intriges daarvan de schuld. Zoo had zij zich door den Koning Kolonel doen maken van het regiment van Bayreuth. Op haar verjaardag liet zij veertien kinderen optreden in de uniform van den grooten Keurvorst, waarbij zij een voordracht hielden, waarin de overwinnaar van Rosbach aan haar de eer, de macht en het geluk van Pruisen toevertrouwde.
Geheel en al daargelaten het immoreele van die verschillende traktaten, dat toch is de ware diplomatie, koos Pruisen slecht zijn tijd. Voor de nederlaag der Oostenrijkers was grond om tegen Napoleon op te treden, na Austerlitz was dit dwaasheid, het was te laat. Maar dat zagen de Pruisische politici niet in, voor zij bij Jena en Auerstädt definitief geslagen waren.
Diezelfde moeilijkheid in het kiezen van zijn tijd kwam voor Oostenrijk toen Frankrijk en Engeland tegen Rusland streden bij Sebastopol. Had Oostenrijk toen Rusland ter hulp gekomen, dan ware nooit de voor haar zoo noodlottige Italiaansche oorlog gevolgd, waarbij Rusland Oostenrijk in den steek liet.
En in 1866 stond Napoleon voor hetzelfde vraagstuk. Maar hij dacht de beide tegenstanders van gelijke sterkte. Beiden zouden verzwakt uit het strijdperk treden, waarna hij zijne compensaties zou ontvangen. De schitterende overwinningen der Pruisen maakten Bismarck brutaal genoeg om alle compensaties te weigeren, waarop Napoleon in de kaart van Bismarck speelde door nu voor de belangen van Oostenrijk op te komen. Een alliantie met het geslagen Oostenrijk, met een lijk, wenschte Napoleon niet meer, maar het moest toch zoo min mogelijk verzwakt worden. Bij de vrede van Praag verloor Oostenrijk geen duim breed gronds, behalve Venetië, dat door bemiddeling van Frankrijk aan Italië kwam. De ‘gouden brug’, die Bismarck voor Oostenrijk bouwde, was de grondslag voor het verbond met Duitschland, terwijl Oostenrijk de steun van Napoleon vergat. Te recht zeide Bismarck: ‘Il eût bien mieux fait, dans l'intérêt de son pays et en vue des éventualités de l'avenir, au lieu de sauvegarder la puissance vaincue, de créer entre elle et son vainqueur une haine inextinguible.’
In 1870 verweet Thiers Napoleon: ‘On pouvait épargner ce malheur (Sadowa) à l'Europe, et un mot aurait suffi’. Maar Napoleon wist zijn tijd niet, verhinderde de oorlog niet en kwam niet tusschen beiden, toen het nog tijd was.
Die fout van Napoleon maakte niet slechts Pruisen machtig, maar was mede oorzaak dat Frankrijk in 1870 in den door Bismarck gestelden val liep.
In de Liberté van 6 Juli 1870 lezen wij dat Albert Duruy de Regeering verwijt, dat deze ‘a hésité huit jours à profiter de l'occasion qui s'offrait à lui pour venger Sadowa’, alsof Oostenrijk daarvoor zelf niet moest zorgen, Oostenrijk dat n.b. een welwillende neutraliteit tegenover Duitschland in acht nam, toen Frankrijk Sadowa zou wreken.
Het eenige land, dat bij een Europeeschen oorlog ter juister tijd is opgetreden voor datgene wat het toen zijn belangen achtte is Engeland bij den oorlog van 1878 tusschen Rusland en Turkije. Lord Derby verklaarde toen: ‘Si une intervention doit se produire, il vaut mieux attendre que les adversaires se soient épuisé par la guerre’. Verder verklaarde Lord erbij: ‘L'Angleterre restera neutre- mais elle s'efforcera de localiser et d'atténuer la guerre’.
In den oorlog had Rusland gewonnen, maar op het Congres te Berlijn was het Engeland en Bismarck, die de overwinning behaalden. Beaconsfield werd zeer enthousiast in Engeland ontvangen toen hij zooals hij zeide ‘de vrede en de eer’ medebracht.
Uit de enkele medegedeelde voorbeelden blijkt het hoe moeilijk het zelfs voor die slimme diplomaten is om hun slag te slaan, en men begrijpt in welke moeilijkheden de Italiaansche en Grieksche diplomaten verkeeren.
Italië deed een meesterzet op het Europeesche schaakbord met zich aan den oorlog te onttrekken, maar wat nu? Dat het reeds een overeenkomst met Oostenrijk gesloten zou hebben is natuurlijk niet waar. Het overwinnende Oostenrijk zou die overeenkomst toch niet nakomen, gedachtig aan het bekende ‘vodje papier’, terwijl bij de verdeeling van het geslagen Oostenrijk de Entente Mogendheden in hoofdzaak te beslissen hebben. Wacht dus Italië af totdat, op welke wijze ook, de vrede gesloten wordt, dan krijgt het ongeveer niets.
Het offensief der Duitsch-Oostenrijksche legers is gebroken, maar het defensief nog lang niet. Ieder gelooft en hoopt dat ook dit spoedig het geval zal zijn, maar dit is nog lang niet zeker. En als Italië nu het gewenschte grondgebied bezet, zonder daarin