schrijft van die paarden. Om U niet te verraden wil ik daarover niet verder spreken op deze plaats. Maar sta mij toe U hartelijk te danken namens de dieren. Want een man kan in dezen zoo véél doen. En juist in Uwe positie nog dubbel veel. En het voorbeeld werkt m.i. dan wonderen.
Koos. - Het spijt mij zeer uit Uw schrijven te zien dat gij zoo ongesteld zijt geweest. Dieethouden, als gij moest doen, is zeker niet aangenaam. Laat het U ten troost strekken dat gij het slechts tijdelijk hadt vol te houden, terwijl mijn hart mij steeds dwingt tot een zeer eentonig en streng dieet, waarvan het heel-weinig mogen drinken wel het allerergste is. - Ik zal mij niet opwerpen als onderwijs-specialiteit waar het U geldt. Ook geloof ik wel, dat wij het in veel opzichten met elkaar eens zijn in die zaak. Maar ik let steeds op de resultaten. En dan vind ik de hedendaagsche jongelui, de vruchten dus der door U zoo hooggeroemde stelsels, over het algemeen zoo weinig-wezenlijk-ontwikkeld, zoo eenzijdig, en, voor een héél groot deel, op hun achttiende jaar en daaromtrent reeds gebrild, bloedarmig, zenuwziek, overwerkt. Vergelijkt men hen bij het vroegere geslacht, dan vind ik dat vrij wat sterker van hersenen, veel meer weerstandsvermogen bezittend. En ziedaar waarom de hedendaagsche onderwijs-methoden mij geenszins onverdeelden eerbied afdwingen. Uwe beschouwing daarover wil ik gaarne ontvangen. Over het feuilleton zal ik de drukkerij schrijven.
Stania. - Hartelijk dank voor Uw lieven brief. Gij kunt overigens gerust alles naar den Haag zenden, wijl de post mij alle mogelijke brieven, enz., direct dóórzendt. - Ja, de kuur in Nauheim doet mij altijd heel veel goed. En ik ben zoo graag in deze lieve vriendelijke omgeving. Dank voor Uw hartelijke wenschen in zake de Lelie. - Ja, alles wat gij schrijft over de Duitschers beäam ik ten volle. Ik-ook houd van hen, om hun gemoedelijkheid, eenvoud, zin voor poëzië. Het stuit mij altijd tegen de borst dat de Hollanders zoo vleierig-fransch-gezind zijn. Wij hebben waarlijk, als men onze historie leest, van de zijde der Franschen nooit veel goeds ondervonden. En wij zijn daarenboven met de Duitschers stamverwant; met de Franschen geenszins. Zelve ben ik van vaderszijde een mengelmoes van Hugenoten- en Duitsche afkomst, en spreek dus volkomen onpartijdig. In Marseille, en die kanten uit, heb ik den naam Savornin dikwijls ontmoet. Gij hebt volkomen gelijk dat niets zoo ontwikkelt (ten minste indien men er voor vatbaar is) dan reizen. Altijd zal ik dankbaar zijn voor hetgeen het leven mij in dat opzicht bood, zelfs al was het soms niet op een plezierige manier. Maar er zijn ook Hollanders voor wien reizen alleen beteekent: schimpen op alles wat niet is als ‘bij ons,’ en naar huis gaan met de zalige gedachte: ‘Bij ons’ is het toch eigenlijk alles veel beter. Eene andere hoogst onsympathieke categorie is die, welke enkel reist om er thuis op te kunnen bluffen. Zoo ook ken ik menschen, die eigenlijk niets genieten van de reis-zelve, die op alles aanmerkingen hebben, maar die, eenmaal thuisgekomen, de wonderbaarste verhalen opdisschen van de schoonheden die zij zagen, en van de genietingen die zij doormaakten. Ik was eens met zulk een familie in Menton samen. Niets deugde daar, noch het klimaat, noch het hôtel, noch de omgeving, noch het carnaval, noch de bloemen-corso's, niets. Maar,
toen ze weer terug waren heb ik diezelfde menschen hoog hooren opgeven aan anderen van de wonderen van het Zuiden, het heerlijke klimaat, de eeuwige zon, enz., enz., zoo dat je er wee van werdt. En dan is er ook nog de categorie die nooit een eigen opinie heeft, die enkel opdischt wat Baedeker zegt. Als je van zulke menschen ansichten krijgt, kan je evengoed een Baedeker opslaan. Het is alles een getrouwe napraterij van wat zij daarin lazen. - Indien Uw man de Hollanders zoo onbeleefd vindt, dan zal het te Harderwijk gebeurde hem wel in die meening bevestigd hebben. Ik-ook vind dat het Hollandsche volk, speciaal waar het geldt anderen uit te lachen om hun spraak of gewoonten, op een laag peil staat. 't Doet mij dan ook innig veel genoegen dat hij in de Lelie smaak vindt, omdat ik zulke en andere dingen durf te zeggen openlijk. Dat durven is wèl noodig in ons land, waar de pers niets durft. - Hoe heerlijk-benijdenswaardig is de wijze waarop gij schrijft over Uw huwelijk. Dat is toch een groot voorrecht. En ik ben het zoo volkomen eens met Uw opmerking: ‘Ik geloof zeker dat in het grootste percent ongelukkige huwelijken de vrouw de meeste schuld heeft, omdat ze vergeet dat hij is een man met geheel anderen aanleg dan zij, en die moet voelen de liefde, die zijn vrouw hem toedraagt.’ O, ik wenschte dat alle gehuwde vrouwen dat inzagen. Maar, integendeel. Zij willen worden liefgehad, en geven zelve zoo weinig heden ten dage. Want, natuurlijk, het spreekt vanzelven dat men de liefde van den echtgenoot als het ware dagelijks moet veroveren. Hoe weinigen echter doen dat? Hoevelen daarentegen verwaarloozen èn hare plichten van huishoudster en moeder èn zichzelve zoodra zij maar eerst getrouwd zijn. Ze geven zich eerst moeite als er een derde bij is. Ik, die zooveel reis, sla altijd gade de echtparen die alléén zitten. In 99 van 100 gevallen hebben ze dan elkaar
niets te zeggen, neemt hij de courant, of zit met een zuur gezicht, en zij dito. Maar, eerst als er een derde bijkomt ontstaat er discours, gezelligheid, enz. - Uw feuilleton wil ik gaarne zoo spoedig ik kan een beurt geven. Dat moet ik met de drukkerij regelen. Honorarium ontvangt gij zeer zeker. Geef de nommers op, waarin het feuilleton verschijnt, aan den heer Veen, met Uw naam. Dan ontvangt gij aan het einde van het kwartaal het U verschuldigde. - Neen, gij vergt niets te veel van mijn tijd, integendeel ik hoor gáárne van mijne correspondenten. - Wat het portret aangaat, zoodra een goed van mij bestaat, wil ik U gaarne een zenden. De afdrukken worden steeds zoo leelijk; maar ik laat dezer dagen wel eens een nieuw maken misschien. - Van harte beterschap met Uw patiënt. Ja, laat zij maar moed houden. Zij behoeft niet eens, zooals ik, te werken. En juist rust en kalmte, die gij haar kunt geven, zijn zoo weldadig. - Hartelijk gegroet.
ANNA DE SAVORNIN LOHMAN.