De opvoeding der Japansche vrouw.
Het tweemaal in de maand verschijnend blad ‘Esperanto’ van 20/5 '14, Red. 10 rue de la Bourse, Genève, meldt het volgende:
Reeds sinds eeuwen berustte de opvoeding der Japansche vrouw op de regels der drieledige gehoorzaamheid: n.l. als meisje de ouders, als vrouw de echtgenoot, als oude van dagen de kinderen of kleinkinderen gehoorzamen.
‘Deze regels’ schreef in 't dagblad ‘Orienta Review’ mevrouw ‘Naruze Jisizio’, één der meest beschaafde vrouwen van het Rijk der opgaande zon, ‘zijn het resultaat van de godsdienstige beginselen onder de volkeren van geel ras.’
Maar kan men zeggen, dat er een groot verschil bestaat tusschen de gehoorzaamheid in het Oosten en die in het Westen, vooral bij de Zuid-europeesche natiën?
Voor duizenden jaren nam het ‘Boeddhisme’ onder hare leerstellingen een verschrikkelijke regel voor de vrouwen op: ‘een vrouw is een schepsel vol zonden’; misschien is dat willekeurige hoogmoed van de oostersche mannen, die op die wijze hun levensgezellin-willen kenmerken; en wij westerschee verzachten inderdaad deze scherpe boeddhistische waarheid door de grootste beleefdheid en toegevendheid tegenover vrouwelijke zonden; want wij weten zeer goed, dat hunne drijfveer bijna altijd zijn de... mannen; overigens zijn sommige der vrouwelijke zonden zoo... bovenmatig streelend! Maar laat ons terug komen op het Oosten.
Confucius, die reeds vóór twee eeuwen in Japan zulk een bewonderenswaardig intellectueel succes had in de theorieën over het leven, acht het gedrag van de vrouw niet van groot belang, omdat, in 't kort samengevat, hij haar beoordeelt als te zijn van zwak verstandelijk vermogen en moeilijk te leiden.
Het logisch resultaat van dergelijke theorieën en een dergelijke maatschappelijke leer was, geheel natuurlijk, in de oostersche maatschappij deze, dat de vrouw geen enkele handeling kon vervullen die in staat is om de eigene persoonlijkheid te bevestigen.
In de praktijk was het onderwijs van het meisje dan ook niet meer dan de onophoudelijke herhaling van dezen regel: wees kalm, zacht, onderworpen. Natuurlijk ontwikkelde die regel na eeuwen in de vrouw buitengewone hoedanigheden van voorzichtigheid, dicipline en eerbied voor den man, met wien zij vereenigd was; de Japansche geschiedenis bevat dan ook een groot aantal handelingen van bewonderenswaardige en heldhaftige zelfopoffering.
Maar met de invoering van de westersche cultuur begonnen in Japan meer vooruitstrevende meeringen te komen, die in den beginne een sterken tegenstand ondervonden van de zijde dergenen die vasthielden aan de overlevering, maar die na verloop van tijd zich dwingend geldig maakten.
Tegenwoordig bestaan inderdaad meer dan 200 hoogere scholen voor vrouwen, met gemiddeld 500 leerlingen op elke school.
Vele van deze scholen hebben ten doel om de vrouwen te onderwijzen, opdat ze haar levensonderhoud kunnen verdienen met muziek, geneeskunde, teekenen en opvoedkunde.
In het jaar 1901 werd de eerste Universiteit opgericht, wier directrice juist is Mevrouw ‘Naruze’, die aan ons zoo interessante statistieken leverde.