veelal herders en landbouwers, die zich vestigden daar waar het klimaat of de grond hun de meeste voordeelen scheen aan te bieden. Zij reisden in zoogenaamde communes, gemeenschappen, mirs, wat niet anders was dan de vergroote familie, bestaande uit verscheiden gezinnen en den oudste erkennende als chef. De vereeniging van verscheidene gemeenschappen vormde de volost (het kanton), die bestuurd werd door de chefs der gemeenschappen, in raad vereenigd (vetché).
Dit beginsel van gemeenschap, dat gebleven is het groote grondbeginsel van de Russische nationaliteit, verklaart de gemakkelijkheid waarmee de Russen zich in alle tijden verplaatst hebben van de eene plaats naar de andere, overal heen waar zich broeders bevonden, d.w.z. Slaven, die zich lieten leiden door dezelfde beginselen, dezelfde taal sprekende en, later, het teeken des kruizes op dezelfde wijze makende als zij.
Later toen zij behoefte er aan kregen om zich als geordenden Staat te vestigen, ondergingen zij niet het recht van den sterkste in den persoon van prins Rurik, maar zij zonden vrijwillig, uit eigen beweging deputaties, als tot den machtigste der bekende militaire aanvoerders, om hem te verzoeken hen te komen verdedigen en te regeeren, daar hun grondgebied uitgestrekt was en rijk, maar waar geen orde heerschte. Dit geschiedde in 862. De dynastie-Rurik regeerde 7 eeuwen.
En na den dood van den laatsten mannelijken afstammeling der Ruriks, toen Rusland werd geteisterd door verwarring en invalsoorlogen, ontstond bij volkskeuze, d.w.z. den wensch uitgebracht door allen, edelen, burgers en volk, één in eenzelfde vaderlandslievende geestdrift, de nieuwe dynastie der Romanovs, waarvan het begin samenviel met de bevrijding van Moscou van den Poolschen inval. Ziehier dus twee bepaalde bizonderheden, aan de Russische nationaliteit eigen:
‘1o Ze is het resultaat, niet, zooals dat 't geval geweest is voor al de andere Westersche volken, van de onderwerping van 't Inlandsche ras door 't Germaansche veroverende ras, maar van de voortgaande, vredige en natuurlijke saamvoeging derzelfde Slavische elementen;
2o De Russische monarchie heeft niet als oorsprong gehad de overwinning, d.w.z. de kracht, de macht, zooals in Duitschland, in Frankrijk, in Engeland, maar de keus van 't volk, d.w.z. het recht, een beginsel, dat, men zal het toestemmen, tot de meest democratische behoort, 't welk een deel slechts van het Germaansche Europa verscheidene eeuwen later moest voorstaan (proclameeren).
Ook begrijpt men dat Nicolaas I, de Russische monarch die het meest majestueus het autocratische beginsel heeft vertegenwoordigd, heeft kunnen zeggen in een eigenhandig aan Napoleoen III geschreven brief, den vooravond van de Staatsgreep:
‘In beginsel, ben ik zooveel te minder tegen het algemeen kiesrecht, als ik niet kan vergeten, dat mijne dynastie twee keer is voortgekomen uit de volkskeuze.’ Aldus graaf Vasili.
Als merkwaardigheid vermelden wij nog een woord van dezen Russischen vorst. ‘Ik erken slechts twee soorten van regeering: die van een enkele, verpersoonlijkend de wenschen, het streven, de belangen van het volk, en die van allen. Als ik niet was autocratisch keizer van alle Russen, zou ik de eerste der republikeinen zijn.’
Dit beginsel heeft Ruslands historie beïnvloed. Het is zeker wel merkwaardig dit te vernemen. Duidelijk wordt alzoo ook bij eenzijdige opvatting der monarchie het woekeren van 't nihilisme en 't anarchisme.
Merkwaardig is hetgeen de schrijver opmerkt. a. Niet overwonnen door de Germanen, heeft Rusland sedert de invallen der barbaren het leenstelsel niet gekend. 't Heeft noch graven, noch hertogen, noch baronnen, noch leengoederen, noch met schietgaten voorziene kasteelen, noch feodaal recht gekend. Het heeft aldus kunnen vermijden zooal niet de strevingen naar de dynastie, dan toch de groote godsdienstoorlogen, het aristocratisch bewind, vervolgens de revoluties, de parlementen en tenslotte de politieke partijen, het jammerlijkste van alle ongelukken in Frankrijk.
b. Daar de Russische monarchie uit de natie zelf is ontstaan, is de strijd bij haar niet, zooals overal elders, de normale voorwaarde geweest van de betrekkingen tusschen het beginsel der volksregeering en het beginsel van de monarchie. Rusland heeft dus ons kunnen toonen het vertroostend schouwspel van een groot, door zijn nationaal gevoel levenskrachtig volk, dat geleidelijk de prinsen van vreemden bloede, die het zich gaf, zijn eigen karakter, zijn eigen beginselen, zijn eigen strevingen deed aannemen, en verwezenlijkend sedert met hen in gemeenschappelijk overleg het werk zijner politieke eenheid,