Ter bespreking toegezonden.
De uitgever L.J. Veen, Amsterdam heeft niet mijn smaak geraadpleegd, maar wel dien getroffen, toen hij voor 't omslag van zijn gewone jaarlijksche uitgave, ditmaal Het jaar 1913, koos een afbeelding van den grooten Napoleon.
Verschillende voorstellingen uit het leven van Napoleon versieren den inhoud, die als verhaal grootendeels bestaat uit een levensschets van hem, door C. Joh. Kievit: Een Corsicaansche jongen. Verder bevat dit handige boekje, behalve een inhoudsopgave van de vele uitgaven op allerlei gebied van dezen bekenden uitgever, een gemakkelijk post- en telegraaf-tarief, een dito kalender voor 1913, waarbij men kleine notities kan maken, alsmede een overzicht van den belangrijken inhoud van het insgelijks door den heer L.J. Veen uitgegeven tijdschrift: Onze Kunst.
De Molen. Kalender van de Meulenhoff-editie voor 1913. (Uitgave van Meulenhoff en Co., uitgever Amsterdam). Onder den titel ‘Waarom’ geeft de aanvang van dit nette boekje een zeer goed denkbeeld van ‘Waarom en Wat de Molen maalt’. Hij heeft namelijk het doel de werkzaamheden der uitgevers, en hunne plannen, aan het publiek bekend te maken. In het bijzonder voor het uiterlijk van het boek wil deze firma veel zorg dragen. Onder de in voorbereiding zijnde werken noem ik: Vrouwen in Napoleon's omgeving, waarvan de heer Geerke de bewerker zal zijn. Een andere toekomstige uitgave is eene Galerij van ‘bekende fransche tooneelspelers’. Maeterlinck's ‘Monna Vanna’ zal, door Fr. Mijnssen vertaald, spoedig het licht zien. Enz. enz. Ook op het gebied romanlectuur beweegt zich deze firma, die in dit opzicht nieuw werk aankondigt, of herdrukken, van van Hulzen, Anna van Gogh-Kaulbach, e.a. Enkele uittreksels uit de uitgaven, versierd hier en daar met portretten, vullen den overigen inhoud.
De Elf provinciën, uitgever Voorhoeve, Zwolle, is een elk jaar terugkeerende, zich daardoor burgerrecht-veroverd-hebbende uitgave, - gelijk thans reeds overbekend is, omdat men haar zoo veelvuldig ziet, versierd met de wapens der elf provinciën, en bevattende, boven elke week-opgave, een of andere aardige afbeelding uit ons land. Ook ditmaal is het schild in blauw en goud getint, en doet daardoor zeer fijn aan.
Van den Internationalen Kalender van W.J. Thieme & Co., Zutphen, heb ik reeds zoo dikwijls en zooveel goeds gezegd, dat ik vrees in dezelfde woorden te zullen vervallen, wanneer ik opnieuw mijn vreugde uitspreek over de verschijning van dezen goeden ouden vriend. Het gaat met hem als met een levenden vriend van dien aard. Je kunt op hem rekenen. Je weet wat je aan hem hebt. Hij geeft je niet steeds alles van één richting, maar de gedachten en de ideeën van verschillende mannen en vrouwen uit verschillende landen, en juist daardoor is hij zoo aantrekkelijk.
Neerlandia 1913. Uitgever Voorhoeve, te Zwolle, is een met plaatjes aardig-versierde luxe-uitgave. 't Schild, naar Mesdag, is een ècht-hollandsch zee-gezicht, terwijl elke datum vergezeld gaat, niet alleen van een afbeelding van een kasteel of gezicht uit ons land, maar ook van een daarbij behoorende beschrijving, die òf den lust opwekt een kijkje te gaan nemen, òf oude herinneringen verlevendigt. Ook deze kalender heeft zich een blijvende plaats veroverd,