prijs is voor een zoo keurige uitgave waarlijk niet hoog, f 1.00, f 1.20 of f 1.35, al naar gelang men het deeltje verlangt, ingenaaid, gecartonneerd, of in artistieke stempelband. Gegeven de gunstig-bekende namen der medewerkers, en de smaakvolle, met aardige plaatjes nog te aantrekkelijker gemaakte uitgave, twijfel ik er niet aan dat de 12-14 jarigen voor wien deze boeken bestemd zijn, - ten minste als ze nog een gezonden, natuurlijken, onbedorven smaak bezitten - heel in hun schik zullen wezen met de versiering hunner boekenkastjes door zoo'n rei ook uiterlijk wèlverzorgde deeltjes, welke hun menigen prettigen leesdag zullen verschaffen.
Veldbloemen, (uitgever A.W. Bruna en Zoon, Utrecht) is een serie leesboekjes voor de lagere school. Ik citeer o.a. Poes gaat verhuizen, waarin kinderen op een lieve eenvoudige manier wordt bijgebracht hoezeer het dier hen nóódig heeft en hunne liefde zoekt. In een ander deeltje vind ik een dergelijk aanbevelenswaardig verhaaltje: Die oolijke Tippie. De kindertoon schijnt mij goed getroffen, en de teekeningen zijn aardig. Redacteuren zijn Ch. Krienen en H.N. Bloemink.
Genie en Waanzin door J. van Deventer (inspecteur van het staatstoezicht op Krankzinnigen en Krankzinnigen-gestichten), (uitgever Hollandia-drukkerij, Baarn.) - In deze in veel opzichten zeer belangrijke studie wordt aangetoond het meermalen reeds besproken nauwe verband tusschen waanzin en genie. Men heeft m.i. de meeste genieën slechts gade te slaan in hun dagelijksch leven, om tot de conclusie te komen dat zij afwijkende, dikwijls belachelijke eigenaardigheden vertoonen in bijna alles wat niet verband houdt met hun speciale gave. Van de méést-normale genieën, die geleefd hebben, kan men in elk geval zeggen dat die eigenaardige afwijking zich hoofdzakelijk alléén openbaarde op het gebied overdreven ijdelheid en kleingeestige zelfbewondering. - De studie behandelt óók de questie van zedelijke zwakzinnigheid, zoo dikwijls samengaande met genialiteit, en ook die van epilepsie, beschouwd in verband met genie. M.i. een zeer tot lezen aanbevelenswaardige brochure, voor hen die in zulke vraagstukken belangstellen, te meer lezenswaardig waar zoovele would-be genieën meenen, dat het voldoende is excentriek en abnormaal te wezen, om daardoor met-een óók de begaafdheid deelachtig te worden. Och arme! Zóó loopen er zoovelen rond tegenwoordig.
Het Jaar des dichters 1911 (uitgave van de electr: drukkerij: Luctor et Emergo den Haag.) samengesteld door Greshoff. - Ik kan niet zeggen dat ik-persoonlijk veel moois vind in de gedichten der jongeren, welke Greshoff heeft bijeenverzameld. De bekendste namen zijn o.a. die van Boutens, A. Roland Holst, Nico Van Suchtelen, terwijl Wilhelm Loeb, ook hier vertegenwoordigd, voor eenige jaren in de Hall: Lelie debuteerde. Doode Jeugd van zijn hand vind ik zangerig. Over het geheel vindt men hier middelmaat-verzen, noch bepaald gek-leelijk, zooals de jongeren er nu en dan onderdak brengen in hunne organen, noch heel-gevoelige, of heel-mooie.
Vogelbescherming een eisch des tijds beveel ik onvoorwaardelijk aan, aan alle dierenvrienden en natuurliefhebbers, (uitgegeven te de Bilt bij Blass en Groene wegen).
Museum van plastische verzen, door M.H. Werkman (uitgever H.N. Werkman Groningen). Hier hebben we te doen met photographische opnamen in versvorm, waarvan ik Valkenjacht een der best-gelukte vind. ‘Ta bonn' amie’ is een andere proeve van des dichters handigheid in zulke vers-photo's:
In de loom rood omhangen warme zaal
stuwt de piano luid-helder geklater,
luid over vleigefleem van zwoele taal;
een jonge vrouw lacht, blinkend, met geschater.
Men ziet het, er steekt 'n handigheid van de juiste woorden voor zijn doel vinden in dezen dichter. Of hij daarom een dichter is? Een, die je ontroert, die je meesleept; dat is weer iets geheel anders nog!
Wie kent niet Onder Moeder's Vleugels van Louise M. Alcott! Of moet ik helaas zeggen, wie onzer hééft niet gekend, en zijn de tegenwoordige backfischen al reeds te wijs en te geleerd voor dit soort lectuur? Te oordeelen naar het feit, dat de firma D. Bolle te Rotterdam, nu onlangs weer opnieuw een tienden geheel herzienen druk kon uitgeven, mag men hopen dat ook onze tegenwoordige ‘jonge dames’ nog niet verleerd hebben te voelen voor den frisschen, prettigen, gezonden en boeienden verhaaltrant van Louise Alcott, wier Onder Moeder Vleugels en Op eigen Wieken met mijn eigen jeugdherinneringen onafscheidelijk zijn saamgeweven, om het vele genot dat ik die boeken dank.
Van Christen tot Anarchist (2 deelen), door F. Domela Nieuwenhuis, uitgever van Holkema en Warendorf, Amsterdam. - Op dit hoogst belangrijke werk kom ik eerstdaags uitvoerig terug in langere bespreking. Voorshands zij alleen gezegd, hoe ik wenschen zou