La - = De.
Estonto - is afgeleid van het werkwoord zijn, - ‘estis’ en beteekent, wat worden zal, - dus de toekomst.
Estas is de tegenwoordige tijd van het werkwoord estis - dus ‘is’.
Nia - = (aan) ons.
Laat ik met ons land beginnen.
Op het einde van Oktober werd aan circa 240 Hoogere Scholen hier ten lande een circulaire verzonden, die tot doel had het Esperanto onder de aandacht te brengen van de Hoogere Scholen in Nederland.
Het initiatief daartoe werd genomen door den heer C. Nobel, Rijkslandbouwleeraar van Noord-Holland en met behulp van de Nederlandsche Esperantisten-Vereeniging tot stand gebracht, waartoe de leerlingen der Hooger Burgerschool te Alkmaar ook het hunne hebben bijgedragen.
De inhoud van deze circulaire kwam in hoofdzaak daarop neer om de studiegenooten in het belang van alle Nederlanders op te wekken, kennis te maken met de nieuwe hulpwereldtaal Esperanto. ‘Als in ieder land aan de scholen les in het Esperanto werd gegeven, zou de wereld in korten tijd een taal bezitten, die door alle ontwikkelde personen werd gekend en zou daardoor voor iedereen de mogelijkheid zijn geopend om zich aan alle andere ontwikkelde menschen op aarde verstaanbaar te maken,’ zoo stond er onder meer in deze circulaire. Verder wezen zij erop, hoe wij, Nederlanders, ons zooveel jaren moeten inspannen om drie tot vijftal vreemde talen te leeren, en hoe het Esperanto juist voor òns zoo noodig is.
Op 1 November verzonden de Alkmaarsche leerlingen aan hun Directeur een adres, onderteekend door een groot aantal leerlingen en, vooral van de hoogere klassen.
Zij verzochten hun directeur: of hij, een klein gedeelte van het geheele aantal lesuren voor het onderwijs in de nieuwe wereldtaal Esperanto wilden bestemmen. ‘Om U te overtuigen, dat het Esperanto allerwege in de wereld reeds een zeer groot aantal beoefenaars telt en dus de studie dezer taal groote praktische voordeelen belooft, achten wij het voldoende U mede te deelen, dat thans reeds ruim 1500 Esperantisten-vereenigingen bestaan: en in het buitenland het Esperanto reeds in vele scholen op het officieele leerplan staat.’ Zoo stond er onder meer in het verzoekschrift aan hun directeur.
Hiermede is tevens weer een groot bewijs gegeven hoe het Esperanto zich uitbreidt.
Zeker is het ook voor de Esperantisten een verblijdend verschijnsel te noemen, dat de pers hen zoo zeer behulpzaam in hun streven is, en, van af ‘Het Algemeen Handelsblad’ zoowel als Het Nieuws van den Dag, tot de kleinste couranten toe, (ongeveer acht-en-veertig couranten) berichten of artikelen over het Esperanto bevatte.
Haarlem, Utrecht, 's Gravenhage, Rotterdam, Amsterdam, Middelburg en nog tal van andere steden hebben hare Esperanto-cursussen en hun Esperanto-vereenigingen. Den Haag telt zijn beoefenaars reeds bij politie-corps, zoowel als bij de tram-conducteurs, en meer dan één -feestavond werd reeds in Den Haag als elders gegeven geheel aan het Esperanto gewijd. Men zong liederen met Esperanto tekst, en een Esperanto marsch mocht natuurlijk hierbij niet ontbreken.
Bekende schrijvers worden in het Esperanto vertaald. Scheurkalenders voor 1910 zijn in het Esperanto uitgegeven.
Firma's van alle landen adverteeren in hun diverse Esperanto-couranten, zoodat men iets als verbroedering gaat voelen wanneer men in één en hetzelfde maandblad, een uitgave besproken ziet van de bekende uitgeversfirma van Hachette & Co. uit Parijs boven de aankondiging van een ‘Preis gekrönter Lehrgang der Welthilfsprache Esperanto van G. Christoffel, te Brunswijk, uitgegeven bij Gustav Wenzel & Sohn. Dat onze Hollandsche firma's niet in gebreke blijven eveneens in het Esperanto reclame te maken is te begrijpen. Een zeker sigarenfabrikant weet heel aardig de aandacht van zijn lezers op zijn fabrikaat te vestigen, door in een groot aantal couranten een advertentie in het Esperanto te plaatsen.
Laat ik u nu nog eens vertellen welke schreden het Esperanto ook in het buitenland heeft gedaan en gij zult er verbaasd over zijn, dat iets wat vroeger in de oogen der menschen een dwaàsheid, een utopie scheen, - eén taal voor allen, zoo heel spoedig zich over heel de wereld heeft verspreid.
België. De omvang, dien de Esperantobeweging in Antwerpen neemt, mag men waarlijk verbazend noemen. Alle Antwerpsche bladen bevatten vrij belangrijke artikelen betreffende deze hulptaal.
In deze stad en in hare voorsteden worden nieuwe kursussen geopend.
In Charleroi werd een groot propagandafeest gehouden.