de gedachte: ‘Nu ja, dat weten we al lang. Multatuli heeft dat óók zoo gezegd en de Dageraads-periode zijn we nou zoo wat te boven en dat u socialist is, weten we ook wel en dat u verwacht dat het proletariaat het op den duur winnen zal, zoo langzaam aan, ja niet in eens, bovendien.’
Sero (het proletariaat) wordt door den Regent (de Overheid) gekerkerd. Het kost wel moeite, want Sero is slim, maar met behulp van Jus (het formeele recht) weet de Regent hem te vangen, omdat hij z'n dochter Droomelot (het halfbewuste proletariaat, dat tusschen den godsdienst en ‘de bewustwording’ staat) toegestaan heeft haar moeder, de lichtekooi Regina te bezoeken. In dat land van Nergenshuizen (‘tijd onbekend, plaats nergens’) is zoo iets strafbaar. In het eerste bedrijf nu zijn veel fijne trekjes, b.v. het dood-martelen door den Regent van 'n vlieg zooals hij ook Sero knijpt en in de val lokt. En de woorden van wijsheid wel, die Sero zegt, doen ons denken aan 'n kostelijke Uilenspiegelerij. We dachten aan 'n barokken, maar ook met wat heldhaftigheid geïnficeerden Uilenspiegel en aan 'n Cyrano de Bergerac, maar, o wee, na 't eerste bedrijf gaat 't berg-af. In 't tweede bedrijf zucht Sero in 'n cel en in 'n cel naast hem z'n dochter Droomelot, die door 'n pater (het geloof) wordt bezocht. Droomelot aarzelt nu tusschen de aanvaarding van het geloof van den pater en dat, haar door haar vader geleerd.
In de scène met den pater heeft Heijermans het schellinkje zeer vermaakt met schimpscheuten op den godsdienst, die, door de wijze waarop, bij het niet intellectueeleschellinkje niet anders dan ergernis kunnen verwekken. Aan het slot van het tweede bedrijf verkracht de booze Regent de onschuldige Droomelot, zooals de booze bourgeoisie het onschuldige proletariaat pleegt te verkrachten. In het derde bedrijf sterft Sero den martel-dood, maar niet vóór dat Droomelot hem bij haar kind van haat - ze was zwanger geworden in dit verbeeldingsspel - gezworen had, dat ze met geweld genomen was en dat ze haars vaders geloof in-'n-nieuwe-gemeenschap voort zou zetten, hetgeen ze bewees door 'n door hem gemaakt poëzietje te declameeren terwijl hij te sterven lag. Dit is de getrouwe weergave van het stuk.
Voegen we er bij, dat het spel om zoo te zeggen volmaakt was. Wie we weer moeten prijzen, Louis de Vries, die Sero vertolkte. Alex Post, den regent of Tilly Lus, Droomelot, weten we niet. Tilly Lus deed ons aan 'n Toorop-figuurtje denken. Ook de bijrollen waren in goede handen. De patervertolking van den heer van der Horst alleen leek ons bedenkelijk.
EDMOND VISSER.