deze aanplant, waardoor jaarlijks ongeveer 2 millioen kilo oranjebloesem, 1000000 kilo rozen, 200000 kilo viooltjes en jasmijn geoogst wordt.
Daarbij moet men in aanmerking nemen, om den omvang van dit reusachtige bedrijf te kunnen nagaan, dat b.v. een viooltjesaanplant van 5000 M2 land ongeveer 1000 Kilo bloemen oplevert.
Hier, in dit zonneland, waar de lucht geheel bezwangerd is met den geur van z'n velden, zijn ook de groote fabrieken, die 't grondmateriaal in 'n voor 't gebruik-geschikte vorm overbrengen, die dan door de parfumeurs verder bewerkt wordt.
De belangrijkste olie is wel de rozenolie uit Bulgarije, die over 't algemeen heel veel vervalscht wordt.
In de dalen van de Maritza de Funetsch en Strema, in de omgeving van Kasanlik strekken zich kolossale tuinen uit van tot 'n manshoogte zich verheffende rozenplanten. Sedert de XVII. eeuw wordt dit bedrijf hier gevoerd en werd 't zoo uitgebreid, dat de zoo beroemde Perzische rozenolie van de middel-eeuwen bijna geheel verdrongen werd. Eerst kortgeleden heeft deze Bulgarijsche industrie in Zuid-Frankrijk en in Duitschland concurrentie gekregen.
In 't jaar 1883 begon n.l. de fabriek van aetherische oliën van Schimmel & Co. in Leipzig, rozenolie fabriekmatig te bereiden.
Het is gebleken dat de Leipziger rozenolie veel zuiverder is, dan de Bulgarijsche, maar ontzettend duur, en niet te verwonderen, als men bedenkt, dat 5 = tot 6000 Kilo, rozen noodig zijn tot 't verkrijgen van 1 Kilo olie!.
Verder gebruikt de parfumeur ook heel veel olie, verkregen uit 't cederhout, olie uit 't kamferhout, bitter-amandelolie, de olie uit de florentijnsche viooltjes-wortel en Patchouli met z'n sterken, alles-doordringenden reuk, verder olie uit sandelhout, de veel-geliefde Ylang Ylang van de Philipijnen en in 't bijzonder de olie gewonnen uit de schillen van de cinaasappels, de z.g. Portugalolie en de olie uit den oranje-bloesem, die onder den naam van Neroliolie bekend is.
De fabriek van Schimmel & Co. is voorzeker, zoo niet de grootste, dan toch wel de voornaamste fabriek der wereld te noemen, tot 't vervaardigen van aetherische oliën.
Reusachtige zalen, waarin reusachtige retorten die tot aan den zolder reiken, zijn hier naast elkaar geplaatst, in andere zalen molens en zagen van ontzaglijke afmetingen.
Het meest interressant vond ik echter in dit gebouw 't laboratorium met de kostbare bibliotheek, waarin werken over chemie, in alle talen, zelfs in 't Japansch, voorhanden zijn, alweer een bewijs, dat de strenge wetenschap ons den besten grond oplevert voor de praktijk.
Ook bevindt zich in Leipzig de groote fabriek van Heine & Co.
Ook de surrogaten voor enkele natuur-parfums moeten we nog even nagaan. Tegenwoordig hebben wij ze in menigte b.v. cumarin, dat een reuk verspreidt van heidebloemen, terpineol, dat naar vlierbloemen ruikt, het kunstmatig bereide Heliotropin en vanille en eindelijk 't voornaamste n.l. Jonon; 'n reuk van viooltjes verspreidend.
Een fijn neusje merkt echter direct 't onderscheid tusschen al deze kunstmatig bereide stoffen en de in de natuur-voorkomende.
Deze stoffen dienen ook v.n.l. als hulp bij de bereiding der parfums.
Verder nog staan bestanddeelen uit 't dierenrijk den parfumeur ten dienste.
Een van de voornaamste is zeker wel de Muskus. Deze stof bevindt zich in den z.g. muskusbuidel van 't Oost-Aziatische muskusdier en wordt in looden kistjes gepakt, naar Europa gezonden.
Ook deze stof is heel kostbaar n.l. 1 Dekagram ongeveer f 18. Verder nog gebruikt de parfumeur bevergeil en ambra, afkomstig van den potvisch, al deze dierlijke stoffen hebben 'n doordringende, over 't algemeen onaangename reuk.
Maar heel sterk verdund en in alcohol opgelost, rieken ze aangenaam.
Doch de parfumeur gebruikt ze v.n. l, omdat ze in hooge mate de eigenschap hebben door menging met planten-parfums deze te fixeeren, vast te houden en 't vervluchtigen te voorkomen.
Een van de voornaamste en waarschijnlijk de oudste parfumeriefabrieken, die 75 jaar reeds bestaan, is die van Gustaaf Lohse in Berlijn.
Ook hier treft ons 't eerst, 'n geheel modern ingerichte laboratorium.
Eén ding zij nog opgemerkt: wanneer een van onze lezeressen meenen mocht, dat haar viooltjesparfum, of haar reseda b.v. zuiver den geur bevat van enkel viooltjes of reseda, dan vergist zij zich sterk, want alle parfums zijn mengsels, en dikwijls zeer samengestelde mengsels.
De parfumeur moet noodzakelijk den geur van de eene bloesem met de andere mengen, den een door den ander versterken, wil hij z'n doel bereiken.
Neem b.v. een van de bekende viooltjes parfums; daarin treft men naast de viooltjesolie, rozenolie, jasmijn, viooltjes-wortelolie, bitteramandelolie en 't kunstmatige Sonon.
We zouden ons zeer vergissen bij de meening, dat de zoo eenvoudig-voorkomend eaude-cologne een eenvoudige samenstelling zou hebben.