Ursula en haar maagden.
De leugen der legende wordt tegenwoordig achterhaald door de waarheid der feiten. Vooral de getal-legende heeft daarvan te lijden. Of is niet aan rechtmatigen twijfel onderhevig de juistheid van het getal der verslagen Philistijnen door een ezelskinnebak, in de hand van Simson, en dat der menigte gevoed door weinig brood en weinig visch? En heeft niet reeds de 17e eeuw het sprookje teniet gedaan der gravin, die zooveel kinderen tegelijk kreeg als er dagen in het jaar zijn, wat daghelder te verklaren is, als men weet, dat het nieuwe jaar oudtijds met Paschen begon, en de bedelares, aan wie zij overspel had toegedacht, omdat zij een tweeling op de armen droeg, haar beurtelings dit twee-getal toewenschte, met de omschrijving: ‘zooveel kinderen als er dagen in het jaar zijn.’ Het was twee dagen voor Paschen (Nieuwjaar), en de gravin schonk haar gemaal er ook twee.
Op diezelfde wijze vallen wel niet de 11.000 maagden van Ursula te verklaren, maar er is grond voor om aan te nemen, dat eene verkeerde lezing het leven heeft geschonken aan dat groote getal. Niet dat we maar even zouden durven beweren, dat er geen 11.000 maagden bijeen te brengen zouden zijn om een andere Ursula tot staf te dienen, maar, sapperloot, het is zoo'n groot getal, zelfs in dezen tijd van vrouwelijke overbevolking.
Aan de legende willen we even herinneren, om dan met een stukje kunstgeschiedenis te eindigen.
Ursula, de dochter van een Britschen Koning, had Christus tot haar bruidegom gekozen, d.w.z. zij deed de gelofte van levenslange kuischheid. Niettemin zou zij gedwongen zijn geworden om met een Heidenschen Vorst te huwen, indien zij niet met 11.000 maagden, aanhangsters en volgsters van haar gelofte, de vlucht had genomen naar Rome. Zij keerden te vroeg van haar bedevaartstocht terug. Te Keulen werden zij door de Hunnen achterhaald en vermoord. Al de lijken werden netjes ter aarde besteld, zoodat in 1106 de beenderen nog gevonden werden. Van elf, of van elf duizend maagden? Dat is de vraag.
De drie nullen kunnen gerust vervallen. Men heeft slechts te lezen voor XI. M.V. XI martyrum virginum, doch niet XI millium virginum.
Dit alles komt te pas bij de gravure van de Heilige Ursula, voorkomende in het tijdschrift l'Art, waar de Heilige Vrouw slechts 10 maagden onder haar hoede neemt, makende zij de elfde uit.
Het is eene reproductie naar Wenceslas d'Olmütz, die wederom gewerkt heeft naar