den gang der Geschiedenis, gelijk Mr. de Savornin Lohman kort geleden in eene rede uitsprak.
We leven in een tijd van toenemende gemeenschap, zoodat wetten als ziekteverzekering, invaliditeitsverzekering en ouderdomspensioneering op Christelijke gronden kunnen verdedigd worden, al zien enkele geleerden hierin een voortgang op den weg van Staatssocialisme.
Den menschen moet men echter niet voorhouden, zij allen gelijk zijn in gaven. Deze verschillen zeer, al heeft ieder mensch den aanleg tot ontwikkeling en uitbreiding zijner kennis. Jammer is evenwel het euvel, dat in de politiek, gelijk onze Redactrice zoo vaak aantoonde, zooveel gedaan wordt om partijof eigenbelang. Dit behoeft natuurlijk niet er van terug te houden om met eerlijkheid kennis te nemen van de vraagstukken en ook op dit gebied klaarheid, helderheid en ontwikkeling te willen.
De sociale questie is er eene van liefde.
Al de ontevredenheidstheoriën loopen faliekant uit, doch slechts het beginsel der liefde, zooals Christus ons leerde, kan orde brengen in den chaotischen toestand.
Daarom bestaat er wel degelijk verband tusschen Staatkunde en Religie.
Het Evangelie biedt balsem en voorschriften voor allerlei kwalen.
Ik hoop met deze korte schets die waarde te hebben aangetoond, in de verwachting, dat velen deze mijne overtuiging bij aanvang of voortzetting zullen deelen.
Christus Consolator, de Trooster, is ook een bron van licht voor de Staatkunde.
Wie Hem erkent, krijgt vastheid voor den voet en berusting in nooden, die anders tot wanhoop leiden.
Onder Zijne Voorzienigheid ontwikkelt zich ook de Staatkunde. De geschiedenis der eeuwen getuigt er van.
VERITATIS AMICUS.