tot de huidige dag, zijn weldoende werking ten bate van Stadsbibliotheek, Museum Plantin-Moretus en Stedelijk Prentenkabinet heeft kunnen voortzetten.
En hij heeft eveneens een belangrijke rol gespeeld in deze, onze Vereeniging der Antwerpsche Bibliophielen.
De Antwerpsche Bibliophielen werden in augustus 1946, na het trauma van de Tweede Wereldoorlog, gereorganiseerd, met Lode Baekelmans en René de Bock als voorzitters. Ze namen reeds in 1947 Ger Schmook op in het bestuur, waar deze, met zijn intelligentie, doorzettendheid en zin voor wat kon en niet kon, beduidend meehielp de politiek van de vereniging uit te stippelen. Hij volgde tenslotte in 1965 Lode Baekelmans op als voorzitter en werd toen als het ware het geweten van de Antwerpsche Bibliophielen - in een tijd, die, door de inzettende economische regressie, een ware calvarie werd voor cultuurverenigingen. Het was mij, als redactiesecretaris van De Gulden Passer, niet altijd gemakkelijk het hem naar de zin te maken, maar wat hij te zeggen had deed hij steeds met de glimlach - en hij had gewoonlijk gelijk.
Ik heb Ger Schmook leren kennen bij mijn aankomst te Antwerpen in 1950 en we zijn vrienden, zeer goede vrienden geworden. Maar het is toch meer in het bijzonder in het kader van onze vereniging dat ik deze uitzonderlijke man heb leren waarderen en bewonderen. Als redactiesecretaris was ik vaak maar al te blij zijn advies te mogen inwinnen en op zijn hulp een beroep te doen.
Ger Schmook is achttien jaar lang voorzitter gebleven van onze vereniging tot het ogenblik in 1983 dat zijn gezondheidstoestand hem te zwaar begon te wegen en hij met aandrang verzocht zijn functie over te dragen. Maar ere-voorzitter geworden verloor hij zijn belangstelling niet in de Antwerpsche Bibliophielen en is hij met woord en daad blijven ijveren voor onze vereniging tot de laatste dag.
Dit in de letterlijke zin van het woord. Nog op 2 juni 1985, amper een maand vóór zijn overlijden, stuurde hij mij een brief, getypt door zijn echtgenote, maar in zijn onvergelijkbare stijl en met de vrijwel onleesbare krabbel die zijn handtekening