Lotgevallen van de titelprent der Plantijnsche Vesalius-uitgave.
Onder de sierlijkste titelprenten, die voor een of andere Plantijnsche uitgave werden vervaardigd, behoort zeker die, welke ontworpen werd door Lambert van Noort en gegraveerd door Pieter Huys voor de Vivae imagines partium corporis humani van Vesalius en Valverda, uitgegeven door Plantin, in het Latijn in 1566, en in het Nederlandsch in 1568. Dezelfde titelplaat komt nog voor in de uitgave van hetzelfde werk in 1572 (Latijnsche tekst). De koperplaat wordt op het Museum Plantin-Moretus bewaard.
Wij geven een reproductie van deze titelprent met aanduiding A.
Verscheidene buitenlandsche uitgevers hebben dit frontispice laten namaken en met enkele lichte wijzigingen gebruikt voor hun eigen uitgaven.
Een eerste navolging van deze titelprent vindt men bij een uitgave van Cornelis Danckertz te Amsterdam in 1647. De passer en het vrouwenhoofd onderaan zijn weggevallen, alsook het wapen van Antwerpen. In het bovenstuk is het keizerlijk wapen vervangen door een borstbeeld van Andreas Vesalius. De titel van dit werk luidt: A. Vesalii en Valverda Anatomie ofte afbeeldinghe van de deelen des menschelicken lichaems en delserver verclaringe met een Aenwysinghe om het selve te ontleden volgens de leringe Galleni, Vesali, Fallopii en Arantii.
Interressanter nog is de navolging van deze titelprent, die men aantreft in een Japansch boek over Anatomie, dat dagteekent uit ongeveer 1784. Het is Dr. L.S.A.M. von Römer, hoofdambtenaar bij den Burgerlijken Geneeskundigen Dienst te Poerwosari (Soerakarta) in Nederlandsch Indië, die zoo welwillend was daar destijds onze aandacht op te vestigen.
Wij geven een photographische reproductie van deze Japansche navolging met de aanduiding B. Zij werd ons ook door Dr. L. von Römer bezorgd.
Als we A met B vergelijken, zien wij dat op B het keizerlijke wapenschild verknoeid werd en draken de plaats kwamen innemen