Horatius-herdenking.
De tweeduizendste verjaring van Horatius' geboorte werd herdacht in het Museum Plantin-Moretus door de tentoonstelling van een aanzienlijk aantal Antwerpsche drukken van de werken van dezen meester. De uitgaven van het Huis Plantin en van zijn filiale te Leiden werden vooral opgemerkt. Men vond er 25 verschillende, waaronder enkele voorzien met commentaren van Poelman, Treterus, Cruquius, Torrentius, Nannius, Dousa e.a. Er waren daar luxeuitgaven als die van Torrentius en ook uitgaven in klein formaat, die Plantin in de inleiding bestemde voor arme studenten en voor personen die hun Horatius gaarne op reis medenamen. De volledige beschrijving van de Plantijnsche Horatius-drukken komt voor in den Horatius-bundel, die door de Brusselsche Hoogeschool uitgegeven wordt.
Naast de opera omnia van den Latijnschen dichter bevonden zich daar ook twintig verschillende uitgaven van de Emblemata Horatiana voor dewelke Otto Venius 103 prenten ontwierp, die een zeer grooten bijval hadden. Wij zagen er Belgische, Hollandsche, Fransche, Spaansche, Engelsche en Italiaansche uitgavan van dat werk, waaraan Dr M. Sabbe in het eerste nummer van dezen jaargang een studie heeft gewijd.
Deze tentoonstelling heeft ook aan het publiek het bestaan bekend gemaakt van den kleinen Horatius, die aan R. Dodoens heeft toebehoord. Dit boekje stak in de persoonlijke bibliotheek van den hr. Edw. De Bruyn, te Brussel, die zoo vriendelijk was het aan den Conservator van het Museum Plantin-Moretus voor zijn tentoonstelling toe te vertrouwen.
Op het schutblad vindt men een autograaf van Dodoens: ‘Sum Remb Dodonaei’ en daarnaast twee chronogrammen, gemaakt op 2 October 1572 - dag van de verwoesting van Mechelen door de soldaten van Alva.
1o | ‘Siccine victa jaces Mechlinia Virgo Superbe’ (Het is dus zoo dat gij overwonnen ligt, Mechelen, fiere maagd). |
2o | ‘Inclita, civilia, Mechlinia, fraude subacta es’ (Beroemd Mechelen, gij werdt bedwongen door de burgerlijke schuld). De Mechelsche magistraten hadden namelijk de stad verlaten. |