met jonge nieuwsgierigheid bekeken. Niettegenstaande zijn ietwat onbeholpen stijl en zijn overvloedig met vreemde woorden doorspekte taal, ligt er in dit handschrift een zekere onopgedirkte frischheid en oprechtheid, iets als de naïeve schilderachtigheid van sommige oude gravuren, de echte toon van gedenkschriften en dagboeken, en zoo geeft het een niet te misprijzen kijk op sommige kanten van ons vroeger volksleven, waarover wij in geschiedkundige werken gewoonlijk weinig of niets aantreffen. Het helpt bovendien het beeld volledigen van den vertegenwoordiger van het Moretusgeslacht, die eenige jaren later tot den adelstand werd verheven, en hier weer, buiten zijn wakkeren opmerkingsgeest en vaak geestig goed humeur, de levendigste belangstelling van den nijveraar-edelman laat blijken zoowel voor den arbeid als voor het hooger cultuurleven en de hoofsche levensvormen.
In het Januarinr, van Het Boek publiceert dr. M. Sabbe zijn inleiding voor de door hem bezorgde uitgave van de Briefwisseling der Gebroeders Hieronymus III en Jan Baptist Verdussen, van 1669 tot 1672 (uitgave nr. 37 van de Antwerpsche Bibliophilen.)
Naar aanleiding van de voltooiïng van de Nederlandse he Bibliographie van 1500 tot 1540, het bibliografische standaardwerk van W. Nijhoff en M.E. Kronenbergs, geeft dr Sabbe in Dietsche Warande en Belfort (Jan. en Febr.) een boeiend overzicht van Antwerpen's Boekenmarkt ten tijde van Keizer Karel.
Ook het tijdschrift Vlaamsche Arbeid wil zich gaan interesseeren voor de locaal-Antwerpsche geschiedenis. Althans nr. 11-12 van Dec. 1923 bevat van den heer Lode Baekelmans een artikel van 24 blz. over Jan IJzermans, facteur van de Olyftack 1590-1631, den alleszins interessanten rederijker, die ons in twee zeer zeldzaam geworden bundeltjes, de Triumphus Cupidinis (Antw. Wwe Jac. Mesens, 1628), en de Nederlantsche Poëmata (id. id.) proeven van zijn minnedichten en stichtelijke verzen heeft nagelaten. Van deze 24 blz. zijn er, juist geteld, 3 1/2 van de hand des heeren Baekelmans zelf! De overige zijn gevuld met aanhalingen uit de werken van Em. Dilis (De Rekeningen der Rederijkkamer De Olijftak, uitg. Antwerpsche Bibliophilen) waaruit behalve talrijke inlichtingen en bijzonderheden, bijna 5 blz. met veel zorg werden overgeschreven; verder van F. Jos. van den Branden, H, Pirenne, J.G. Frederiks en F. Jos. van den Branden, Jan Frans Willems, F.A. Snellaert, Prof. Dr Jan te Winkel, Lod. Torfs, Dr R. Foncke,