de liefde voor het schoone boek de liturgie is van onze beweging, om een zeer karakteristieke versieringskunst meer bekend te maken en beide, voortbrengselen van edelen zin, in harmonie te vereenigen.
Psychologisch van aard is veelal het symbolische en allegorische boekmerk, eigenlijk ook het heraldische en zelfs vaak het zuiver typografische, indien dit niet uitsluitend den naam vermeldt. Deze kenschets is nochtans in breeden zin op te vatten, te aanvaarden als een collectief begrip voor zeer persoonlijke uitingen van dichterlijkheid, levensernst, mystiek, vroomheid, wereldhaat, ascese, voor pathetische ontboezemingen, uitingen van vereering voor grieksch-vrouwelijke schoonheid en voor allerhande parodieën.
In het bijzonder in oude boekmerken schuilt een latente kracht, welke het wezen nadrukkelijk voelbaar maakt. Een sensitief verzamelaar ondervindt telkens opnieuw, dat gemeenschap met ex-libris van eenige eeuwen her de matte figuur oproept der afgestorvenen, wier namen nog prijken op deze producten van sierkunst, eenmaal door hen met warme vereering betuurd.
Psychologische zin is aanwezig in het ex-libris, dat de fijne teekenaar Otto Verhagen ontwierp voor mevr. E. André de la Porte-Strumphler (afb. 2). In dit merk is
Afbeelding no. 2
de verheffende en bindende invloed weergegeven van muziek op het gezinsleven door, omgekeerd, de aandachtsconcentratie in beeld te brengen van het gezin op de muziek. De witte verschijning aan de piano is stralend gestyleerd gelijk het alles tot zich trekkende licht. Vanwege hun mystisch-kosmischen vorm zijn klokjesbloemen gekozen voor een versiering, welke het geheel in muzikale innigheid omwindt.
Tegenwoordig vormt de voorstelling een integreerend deel van het boekmerk. Noch uit aesthetisch oogpunt noch uit hoofde van prentkunst bestaat daartegen bezwaar, mits een andere voorname factor niet worde verwaarloosd: de in het ex-libris opgenomen woorden dienen in stijl te zijn met het geheel. Feitelijk behoort allerduidelijkst de naam te worden vermeld, omdat hierin allereerst toch het eigendomsbewijs tot uiting komt. Doch de kunstenaar moet een passend lettercorps vinden, een, dat tot goede compositie leidt met het motief. Eerst dan zullen de woorden met ornamentale kracht deelen in het decoratieve beeld der geheele structuur.
In deze voorwaarde schiet men nogal eens tekort. In den regel bevindt de ontwerper zich hier tegenover een lastig probleem, doch juist daarin ligt de reden, om zich met alle potentie aan het zoeken van een zuivere oplossing te wijden.
Spreekt uit het handschrift niet reeds de zinnelijkheid van de letter, het impressieve van hare verschijning, het decoratieve element? Het waren bij de Mohammedaansche kunst immers de koran-teksten, welke in de versieringskunst van bijzonder belang bleken te zijn.
De bekwame schilder Johan van Hell sneed voor Ir. C.F. Proos in palmhout een fraai ex-libris, waarin hij rekening hield met den invloed van het letterbeeld op het geheel (afb. 3). De kop verbeeldt de wereldziel, die, gelijk de aether, door alles
Afbeelding no. 3
heengaat, over de wijde wateren zweeft, door de groote steden, tusschen zon en sterren door. ‘Groot of klein, Gij zijt een deel van de ziel’ is een citaat uit Grashalmen (Leaves of Grass) van Walt Whitman.
Over de keuze der voorstelling ware nog veel te zeggen; wij komen daarop later terug. Verschillende beroepen hebben hun klassiek geworden attributen, utensiliën of emblemen. Zoo wordt de schilderkunst voorgesteld door palet en penseelen, de architectuur door driehoek, passer en schietlood, de sport door racket, enz., de muziek door een of ander instrument. Het zinnebeeld van de vergankelijkheid is een schedel, van de tijdelijkheid een zandlooper, van de eeuwigheid een slang met den staart in den bek. Een dolfijn beteekent geluk, een duif verbeeldt vrede, de arend kracht, een haan waakzaamheid, de pauw is het zinnebeeld der schoonheid, de uil dat der wijsheid, een hert dat van naastenliefde, hetgeen een motief kan zijn voor ex-libris van medici, die echter veelal de aesculapiusfiguur kiezen met de slang.
Omtrent de opvatting van de voorstelling loopen de mee-