De ‘vereeniging van intellectueele schoenlappers’ in Rusland
toestand, zonder eenige wijziging - sprake kan zijn, zoolang in Rusland de toestand niet is opgehelderd. Er is daar nog te veel duistere toekomst. Er zijn nog te veel Russische vraagstukken, die geen oplossing gevonden hebben; er zijn nog te veel Russische vragen, waarop men geen antwoord krijgt. Met zulk een factor van ongewisheid kan Europa niet gestabiliseerd worden.
Geen wonder dan ook, dat alles wat over Rusland verschijnt zoo graag gelezen wordt. De beide Nederlandsche boeken, waarvan de titels hierboven gedrukt staan, behooren wel tot het allerbeste dier zeer gewilde Russische litteratuur.
De Episoden uit den Russischen revolutie-oorlog van Dr. L.H. Grondijs vormen een soort verheerlijking van het Witte Leger. Grondijs is een Nederlandsch oorlogscorrespondent, die tijdens den oorlog, voornamelijk voor Fransche bladen, in Rusland werkzaam was. De liefde tot wat min of meer zijn vak geworden was in den oorlog, de sympathie voor den geest der Russische officierenkringen, waarin hij leefde, en zijn enthousiasme voor de zaak der Entente, die hij op zijn wijze als neutrale diende, maakten hem tot een fellen vijand der Russische revolutionairen. Hij heeft ongetwijfeld zeer veel gezien, dat geen enkel rechtgeaard mensch sympathiek kan zijn, maar bij hem is de mate der antipathie toch voor een deel ook door partipris te verklaren. Wat hij tegen de bolsjewiki aanvoert is dan ook niet het belangrijkste van zijn boek. Mooi echter en van groote historische waarde zijn de tafereelen uit het leven en het lijden van de Witte Gardes. Daaruit leeren wij den geest kennen van die Russische officieren en van een groot deel van het Russische volk. Men leert er ook nog iets anders uit kennen, en daarom vooral zouden wij dit boek graag in veler handen zien: de beste zijde van... het militarisme.
Anti-militarisme is thans troef. Vooral juist onder de zoogenaamde intellectueelen. Dit is ook begrijpelijk. De oorlog met zijn einde (of voorloopig einde?) van wanhopige machteloosheid en ontluisterde zegepraal is nog te versch in ieders geheugen. Toch zijn het leger en de oorlog steeds zeer gewichtige dingen geweest in 's menschen leven: bronnen van leed en ontaarding, maar tevens van veel dat zeer groot en edel was. Grondijs durft voor den oorlog op te komen. Hij doet het hier en daar op eene voor onzen smaak wel wat lichtvaardige wijze; maar waar hij ons verhaalt van sommige Russische officieren, hoe ze hun plicht deden en door hooge idealen bezield werden, daar verricht hij een noodzakelijk werk van eerherstel. Uit de leugenachtige voorstelling, alsof oorlog alleen maar gemeenheid zou zijn, kan er niets voortkomen. Terecht komt deze oorlogscorrespondent, die zelf in de vuurlinie gestaan heeft, daar tegenop. Naast zijn documentaire waarde verkrijgt zijn werk daardoor ook een moreele beteekenis.
* * *
Dr. M. van Blankenstein vertelt ons niet van het witte, maar van het vuurroode Rusland.
Dr. Blankenstein heeft een paar jaren geleden een aardig essay laten verschijnen over het onderscheid tusschen journalistiek en historisch werk. De journalist, zoo zeide hij, is eigenlijk slechts de opperman van den historicus: hij brengt het materiaal; het verzamelen van de grondstoffen der latere historie is zijn taak. Zulk een tegenstelling tusschen opperman en bouwmeester in het gebied der wetenschap is nooit consequent vol te houden; immers bij de keuze van het materiaal, bij de onvermijdelijke schikking er van (ook de journalistiek moet het toch voorloopig schikken) wordt de opperman reeds door een algemeen beginsel, door een bouwmeestergedachte dus, geleid.
Dit blijkt ook uit deze Russische Indrukken. Een mensch, allermeest een met wetenschap en ervaring beladen mensch als Dr. Blankenstein, is nu eenmaal iets anders dan een passief ontvangstation van indrukken. Wat wij onze indrukken noemen is bijna altijd het resultaat van actie en reactie; een verhouding tusschen de wereld in ons en de wereld buiten ons. Dr. Blankenstein's boek over Rusland geeft ons Rusland zooals de auteur het gezien heeft, het slechts kon zien in verband met zijn eigen geestelijke gesteldheid, politieke overtuiging enz. Dit boek is het boek van iemand, die vast gelooft in de onvermijdelijkheid van het aanblijven der sovjet-regeering te Moskou. Die gedachte der onvermijdelijkheid heeft stellig een groote rol gespeeld bij het opdoen en verwerken van indrukken. De lezer zal met dit subjectieve element rekening moeten houden wanneer hij aan de hand van dit boek tot eigen inzicht wil komen over den politieken toestand in het voormalige tsarenrijk.
Het geschrift geeft echter nog heel wat meer dan politiek. Het bevat prachtige beschrijvingen en alleraardigste reisverhalen. Dit gebundelde journalistieke werk vormt een zeer gezellige en - om dit gedemodeerde woord nog maar eens te gebruiken - leerzame lectuur. Het is heel wat aardiger dan menige roman. Dr. Blankenstein is, behalve een reporter der groote politiek, een geboren verteller.