Tweede acte.
Tien jaar later ...
Jeane, zijn vader en Berthe - nu weer Berbke - in Amerika, het land der misdaad. Jeanc is op de stierenjacht. Daar vindt hij plotseling zijn zwager René bloedend liggen in de prairie, half gedood door een stier. Gelukkig vangt hij nog juist bijtijds zijn laatste woorden op: ‘Groet Berbke en het kind. Vergeving’.
Deze boodschap brengt hij trouw aan Berbke over, die haar blijdschap over den dood van zoo'n schoelje niet langer verbergen kan en trouwt met haar Vlaamschen buurman Theodoor, op wien zij reeds eenige maanden in stilte verliefd was. Ook Jeanc vindt in de zuster van Theodoor een trouwe levensgezellin.
* * *
‘Ver, ver weg in ‘the Far Wild West’, aldus ter completeering Mr. L.H.J. Lamberts Hurrelbrinck in zijn onlangs bij Valkhoff & Co. te Amersfoort uitgegeven boek, getiteld Trots, waaruit wij bovenstaanden tekst distilleerden, ‘te midden der wildernissen en prairiën zal in den loop der jaren verrijzen nieuwe kolonie van hecht getimmerde huizen, omgeven door uitgestrekte bloeiende velden, bearbeid, vruchtbaar gemaakt door Dietschers met Dietsche hand, met Dietsche kracht, met Dietsche wil; daar zullen ze leven en leven geven de Goosens, de Vonckens aan telkens nieuwe geslachten die met fieren trots zullen herdenken de stamvaders, de grondleggers van hun voorspoed en geluk’.
Indien een bioscoop-onderneming slechts zorgt voor de noodige cow-boys, lasso's en wilde stieren, zal Trots van Mr. Hurrelbrinck ongetwijfeld volle zalen trekken. Dan kunnen tevens achterwege blijven de donders en bliksems en derzelver verwante aankleve, die nu broodnoodig zijn om het drakerig, pitloos verhaal wat kracht bij te zetten. De vuistslagen op tafel, die periodiek terugkeeren, kunnen blijven: deze geven wel een gewenscht en beschaafd bioscoopeffect. Burgers, gaat dit zien, gaat dit zien: Trots, groot realistisch drama uit de Wild West, door Mr. L.H.J. Lamberts Hurrelbrinck!!
L.B. VAN GRAVESTEIN.