Tot de sociale dramen behooren: Vor Sonnenaufgang, Die Weber, Der Biberpelz, Der Rote Hahn, Fuhrmann Henschel, Rose Bernd, Die Ratten.
De Familie-dramen zijn: Das Friedensfest, Einsame Menschen, Kollege Crampton, Michael Kramer, Gabriel Schilling's Flucht.
De sprookjes-serie wordt gevormd door: Hanneles Himmelfahrt, Die versunkene Glocke, Der arme Heinrich, Elga, Schluck und Jau, Pippa tanzt, Helios, Das Hütenlied, Griselda.
De historische drama's zijn: Florian Geyer en Kaiser Karls Geisel.
In dit opstel zal ik slechts over enkele dezer werken in 't bizonder kunnen handelen, over de belangrijkste van elke serie.
* * *
Hij is dus nu vijftig jaren oud. Zijn gezicht komt vroeg verouderd voor, met diepe rimpels doorploegd, vermoeid, verhard en toch milde; zijn hoofd is stoer, krachtig, het hoofd van een mensch die veel heeft geleden en toch niet liefdeloos is geworden. Vooral de oogen zijn levendig, schrander en gelaten, vol nuchter bewustzijn, met een waas van droom er over, dat waas dat in de oogen der menschen schemert, die in een verre, innerlijke wereld leven, de wereld waar Novalis van spreekt: ‘Die innere Welt ist gleichsam mehr mein als die auszere. Sie ist so innig, so heimlich. Sie ist so vaterländisch. Schade dasz sie so traumhaft, so ungewisz ist’. Voor deze ‘binnenwereld’ werd Hauptmann geboren. Het is voor de modernen een pijnlijke wereld, vol wee, vol onrust, vol kamp. Hauptmann's kop spiegelt het geweld van den titanenstrijd zijner complexe menschennatuur af. Hoe vreugdig naast dien hoekigen, scherpen en strengen, bitteren en ouden Noormannenkop, de vriendelijke en rustige trekken van vroegere menschen, een Goethe, een Schiller, een Novalis. Die kop is een biecht...
Zijn grootvader was een wever, die mede den strijd der ‘vierziger Jahren’ doormaakte, door Hauptman zoo 'episch beschreven in het hoogste zijner drama's Die Weber. Zijn vader had in de badplaats Obersalzbrunn het bekende hotel ‘Zur Preussischen Krone’ geopend. 't Is daar dat op 15 November 1862 Gerhart Hauptmann werd geboren. Zijn oudere broeder Carl Hauptmann is ook een in de Duitsche literatuur zeer gunstig bekende personaliteit.
Gerhart Hauptmann studeerde met zijne broeders te Breslau en daarna te Jena, volgde er onder meer de cursussen van Ernst Häckel en legde zich vooral op de beeldhouwkunde toe. Een tijd lang leefde hij als beeldhouwer te Rome. Ziekte dwong hem naar Duitschland terug te keeren. In Mei 1881 huwde hij en trok naar Berlijn. Daar leerde hij de jonge dichters en schrijvers kennen die de toenmalige ‘moderne’ beweging in Duitschland begonnen in te voeren: Bruno Wille, Arno Holz, Johannes Schlaf, Max Kretzer; onderging hun invloed, naast dien der groote vreemde
Gerhart Hauptman
schrijvers wier roem tot in Duitschland doordrong: Ibsen, Zola, Tolstoï. Na eenige mislukte proeven van poëzie - hij kocht later zelf al de nog bestaande exemplaren van zijn dichtbundels op - en een paar onuitgegeven tooneelwerken, schreef Hauptmann eindelijk in 1884 het eerste drama dat we van hem kennen:
Vor Sonnenaufgang. Op 20 October 1884 werd het vertoond door de
Freie Bühne van Berlijn - een tooneelgezelschap geschapen door Maximilian Harden à l'instar van Antoine's
Theatre Libre te Parijs, voor het opvoeren van nieuwe kunst - en de opvoering deed een nog ongehoord theaterschandaal losbarsten, dat den schrijver plotseling bekend maakte.
Vor Sonnenaufgang ontstond uit een grooten aandrang naar naturalisme; we vinden er de erfelijkheidstheorieën in terug die Ibsen in zijne werken uitsprak, die Tolstoï in zijn ‘Macht der duisternis’ aantoonde en die in Zola's
Rougon-Macquart een nog beslister toepassing vonden. Het toont ons een