wijs en goedhartig deed en als ‘journalist’ in het programma stond. Voor zooverre ik weet is er geen klacht bij het ‘Hofstadtooneel’ ingekomen van de Nederlandsche Broederschap van Notarissen.
Enny Vrede nam in ‘Francillon’ den titelrol van Mevrouw Mann-Bouwmeester over. Het was een groot succes voor Enny Vrede's costumière. Men weet niet wat men meer bewonderen moet, de keuze van kleur en plooienval of de stil-sierlijke wijze waarop mevrouw Vrede haar japonnen draagt. Maar dit is zeker dat tooneelspelen nog iets méér is dan modieuzen smaak en stil-sierlijk dragen van japonnen.
Zelfs de kréét, de hoogste spanning in het laatste bedrijf, klinkt in haar mond dof en zonder het accent van angst en zielsverdriet.
Enny Vrede is een volmaakte lady. Maar Francillon is óók vrouw. En dat zal Mevrouw Mann hebben begrepen.
De heeren waren goede praters. Maar wij waanden ons in de buitensociëteit te Deventer eerder dan in een groot Parijsch hotel, waar de minst aanzienlijke huisvriend nog vicomte is.
Shaw's ‘Men kan nooit weten’, waarvan de première den derden November ging, is door het Nederlandsch Tooneel in een voortreffelijke opvoering gegeven. Men is blij te mogen prijzen. Het stuk is bekend van vroegere Haghespelers-opvoeringen. Maar men genoot opnieuw van het knetteren van de dialoog, die altijd prikkelt en bezig houdt, zelfs in het dwaze en onwaarschijnlijke vierde bedrijf.
Willem van der Veer speelde den Crampton als een schuwe boeman, die lijdt omdat hij nooit zijn lieve teederheden in een woord of gebaar zuiver kan verwerkelijken; een groote kerel, die kwaadwillig lijkt en die zoo veel fijn gevoel, zooveel liefde moet verborgen houden. En dat fijn gevoel en die liefde gàf Van der Veer, verborgen en toch duidelijk. Hans Brüning was de kellner. De Nederlandsche kellners, die blijkbaar meer geest en meer takt hebben dan de Nederlandsche cafébezoekers die zij bedienen, huldigden hem met een krans. Dat was aardig en welverdiend. Brüning was discreet en gevoelig, fijntjes en beschaafd. Fie Carelsen was de wijze dochter, die de liefde leert. In deze materie is Shaw een leermeester die een heel duistere methode volgt. Zij slaagde nochtans met goede cijfers. De openhartige baby's waren onweerstaanbaar, Lily Bouwmeester is allerliefst. Zij heeft alle eigenschappen om een goed actrice te worden, als zij eenmaal heeft leeren tooneelspelen.
‘In Rok’ (Gabriel Drégely) is een succes voor Cor van der Lugt Melsert. Het stuk is niet satiriek en niet blij. Het is zelfs een heel sinister maakwerkje. Maar de hoofdrol speelt de leider van het Hofstadtooneel met een charmante, levenslustige losheid van tong en beweging, met rappe grappigheid en onweerstaanbare brutaliteit. Cor Ruys ziet niet in, dat er verschil bestaat tusschen een Oostenrijksch bankier, die ridder is en een bioscoopexplicateur