voorkomen in de Nederlandsche Provinciesteden. Het is ook in de steden dat de ‘vernederlandsing’ het meest veld gewonnen heeft en de echte Friese volksaard het meest verloren ging.
We geven hier enkele bijzonderheden over de belangrijkste steden:
Leeuwarden: (50.000 inwoners) De hoofdstad, - die echter niets heeft van de grootstad - was eenmaal aan de zee gelegen, bezit een grote aantrekkelijkheid in haar singels en grachten. Het stadhuis is van een bijzondere schoonheid. Oorspronkelijk werd de voormalige stins (kasteel) der Auckerna's, in 1617 aangekocht, als raadshuis gebruikt. In 1715 werd het echter gesloopt en door het huidige vervangen, dat met zijn 18de eeuwse deuromlijstingen en prachtige beelden een waardige afspiegeling geeft van de fiere Friese Volksaard. Opmerkenswaardig is ook het klokkenspel van 33 klokken van de in 1884 afgebroken St. Jacobstoren, daterend uit de 17de eeuw, dat in 't torentje van het stadhuis hangt. De rijkversierde raadszaal in het bijgebouw valt op door haar buitengewone pracht. Monumentaal is de voormalige kanselarij (1566-71) die na velerlei bestemmingen thans tot archief en Bibliotheek werd ingericht. Vooral de top, met de negen beelden, waarvan het bovenste Karel V voorstelt is bijzonder sierlijk. Men mag ook niet vergeten de Oude Waag te bezoeken en de onvoltooide toren van de oude St. Vituskerk te beklimmen. Voor trekkers is een uitstapje naar de krans van dorpjes, die Leeuwarden omringen, ook ten zeerste aanbevolen. Zo vinden we in Goutum op 4 Km. van Leeuwarden nog de prachtige state (heerenhuis) Wierde.
Harlingen: (11.000 inwoners) Deze havenstad is in de 13de eeuw ontstaan uit een nederzetting van de twee adellijke stinsen Harlinga en Hams. Deze stad heeft ruim haar tol betaald in de strijd tussen Schieringers en Vetkoopers en ook een aanzienlijke rol gespeeld in de Spaanse oorlog. Op de Zuiderzeedijk herinnert de zg. stenen man aan de strijd tegen de zee en tevens aan onderlinge twisten van hen die de plicht hadden het land door dijken te beschermen. Het was de Spaanse Stadhouder Caspar Robles die dit beeld deed oprichten. Hij was het die een einde stelde aan de onderlinge twisten en orde bracht in het onderhoud der dijken.
De kleine vissershaven Stavoren (1000 inwoners) behoorde tot het graafschap Stavoren, waarvan een groot deel in de 13de eeuw door de zee verzwolgen werd. De geschiedenis van de trotse Vrouwe van Stavoren is algemeen bekend. Er is een tooneelstuk ‘Vrouwenzand’, dat vóór enkele jaren te Antwerpen werd opgevoerd, geïnspireerd door deze legende. Door de drooglegging van de Zuiderzee is deze stad nu ook volledig van de zee afgescheiden. (Nu aan IJsselmeer.)
Dokkum is een van de oudste Friese steden. Alhoewel vroeger zeestad, is ze nu drie uur van de zee verwijderd. Ze heeft als stadswapen de halve maan met de drie sterren, die herinneren aan de deelname der Dokkummers aan de Kruistochten. Niet ver van de stad bevindt zich de ‘Bonifaciusbron’ als herinnering aan Bonifacius, die in 734 daar vermoord werd door de Friezen. Hier is ook nog steeds een R.K. bedevaartplaats. In het stadje is er ook nog heel wat schoons bewaard gebleven.
Bolsward is met Stavoren de oudste stad. Heeft haar deel gehad van de Noormannen en de onderlinge twisten. De trots van de inwoners is hun stad-