bibliografie’ die de in 1968 geboren Rotterdamse marketing- en communicatieadviseur Ardjan Noorland aanlegde, en waarvan mij ‘Versie 4’ uit juli 2005 onder ogen kwam. Het onderwerp van deze bibliografische poging is de schrijver Maarten 't Hart.
Zoiets klinkt op het eerste gehoor eenvoudig. Je zoekt op wat Maarten 't Hart zoal gepubliceerd heeft, zet dat onder elkaar, met een afbeelding van de betreffende publicatie erbij. Enkele gegevens betreffende uitgever, jaar van verschijnen, isb-nummer, aantal pagina's, formaat, etc. worden toegevoegd, en zo verder. Telkens als er iets nieuws verschijnt, voeg je dat toe en zo krijg je vanzelf ‘Een poging tot een bibliografie’. Zo zou het misschien hebben gekund, maar daarmee heeft Noorland in elk geval geen genoegen genomen, zoals het woord ‘poging’ in de titel van zijn werkstuk al suggereert. Voor een dergelijke simplistische aanpak is Maarten 't Hart ook een te veelzijdige en te productieve figuur.
Het begint er al mee dat 't Hart niet slechts romanschrijver is, maar tevens bioloog, met een reeks wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Daarnaast is hij altijd uiterst actief geweest als literair recensent, als essayist, als auteur van inleidingen en nawoorden, losse bijdragen aan bundels en bloemlezingen en als publicist in kranten, weekbladen en literaire tijdschriften. Om meer dan één reden is het jammer dat Noorland, zijn achtergrond als marketingdeskundige ten spijt, de onderdelen van zijn bibliografie niet heeft genummerd. Zelfs de bladzijden van zijn bibliografie zijn ongepagineerd. Hij heeft slechts een basale indeling in 26 hoofdrubrieken toegepast. Dat maakt het lastig om naar zijn bibliografische arbeid te verwijzen; het bemoeilijkt ook onderlinge referenties binnen de door hem gekozen indeling en het maakt het evenmin eenvoudig een schatting van de omvang van 't Harts totale productie te maken. Waarschijnlijk gaat het om meer dan 1000 bibliografische items: romans (dikwijls in verschillende edities en in verschillende talen), verhalenbundels, die op hun beurt weer tot verzamelbundels leiden, bloemlezingen, diverse autobiografische boeken, verschillende uitgaven van zijn dissertatie, wetenschappelijke artikelen op het terrein van de biologie, in het bijzonder de ethologie, letterkundige opstellen, polemieken, inleidingen en nawoorden bij vertalingen van werk van door hem bewonderde buitenlandse schrijvers. Daarnaast zijn er studies, binnen- en buitenlandse recensies en losse artikelen over het werk van 't Hart, polemieken met en over zijn werk, interviews met hem, die weer leiden tot interviewbundels, alsook literaire en journalistieke boeken en andere publicaties waarin naar werk en persoon van 't Hart wordt verwezen, om nog te zwijgen van beeld- en geluidsdragers, alsook verwijzingen naar