Medewerkers aan dit nummer
yehuda amichai (Würzburg 1924 - Jeruzalem 2000) behoort tot de belangrijkste schrijvers van de moderne Hebreeuwse literatuur. In Israël werd hij zoiets als een officieus dichter des vaderlands, en een krachtige stem in de vredesbeweging. Ook wereldwijd oogst zijn werk nog altijd in vele vertalingen een omvangrijk en toegewijd lezerspubliek.
merijn de boer (1982) werkt bij uitgeverij Van Oorschot en is redacteur van Tirade. ‘Tragisch wonen’ is zijn debuutverhaal.
theodor dunkelgrün (1976) is historicus. Hij studeerde aan de universiteiten van Tel Aviv, Leiden, Chicago en Princeton, en is als promovendus verbonden aan het Committee on Social Thought van de University of Chicago. In De Gids schreef hij eerder over Dante en Huizinga.
jos van dijk (1947) is socioloog en werkt als docent aan de Haagse Hogeschool bij de Academie voor ict & Media. Hij is redacteur van het vakblad Informatieprofessional. In 2007 publiceerde hij het boek Dit kan niet en dit mag niet. Belemmering van de uitingsvrijheid in Nederland, een kroniek van recente omstreden uitingen.
eelke van es (1979) studeerde Engels en pedagogiek in Groningen. Nu werkt hij in dezelfde plaats aan een proefschrift over de poëzie van George Herbert. Hij publiceert sinds kort ook zijn eigen gedichten.
han hoogerbrugge (1963) studeerde tussen 1983 en 1988 schilderen aan de academie van beeldende kunsten in Rotterdam. In 1995 ontdekt hij het internet en start hij een experimentele pagina. Deze wordt in 1998 omgezet in een website (www.hoogerbrugge.com) met interactieve animaties, getiteld ‘Modern Living/ Neurotica.’ Het geheel vormt een zelfportret, waarin Hoogerbrugge zich steeds bevindt in niet-alledaagse, neurotische situaties.
murat kiliçarslan (1985) studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2004 won hij de Write Now! sp!ts Publieksprijs en hij was redacteur bij jongerenmagazine Spunk. Hij publiceerde eerder onder meer in Dif en Krakatau.
bertram koeleman (1979) studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (cum laude 2001) en werkt sinds januari 2003 als fulltime boekverkoper literatuur en kunst bij H. de Vries Boeken in Haarlem.
willem otterspeer (1950) is hoogleraar Geschiedenis aan de universiteit van Leiden en redacteur van De Gids. Zijn jongste publicatie is Orde en trouw. Over Johan Huizinga (2006) en hij bezorgde met Nop Maas de briefwisseling tussen W.F. Hermans en Gerard Reve (2008). Dit jaar verschijnt Het Tetragram.
joost pollmann is sinds tien jaar striprecensent voor de Volkskrant, organiseerde zeven edities van de Stripdagen Haarlem, publiceerde meerdere essaybundels (Een indruk van echtheid. Stukken over strips, Regen geen bezwaar. Meer stukken over strips en Een boktor met gesteven kraagje. Over het menselijke van dieren in strips) en houdt zich op wwww.stichtingbeeldverhaal.nl bezig met het educatieve beeldverhaal.
henry sepers (1955) is geboren in Den Haag en woont in Amsterdam. Hij publiceerde tot nu toe vijf romans, waaronder Bedachte stad, Superlive en De zondaars. Hij debuteerde ooit als dichter in De Held, veel later is ook poëzie van hem verschenen in De Poëziekrant. Zijn eerste dichtbundel, Baaierd, zal uitkomen in juni van dit jaar.
monica soeting is hoofdredacteur van Biografie Bulletin en geeft werkcolleges ‘Biografie’ aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast werkt ze aan een biografie van Cissy van Marxveldt en schrijft ze recensies voor het dagblad Trouw.
hans tentije publiceerde sinds zijn debuut Alles is er (1975) een tiental bundels poëzie. Recente publicaties: Deze oogopslag (2004; bekroond met de Guido Gezelle-prijs), Uit zoveel duisternis (2006) en In de tussentijd, gedichten bij foto's van Peter Bes (2008).