Medewerkers aan dit nummer
jan-willem anker (1978) debuteerde in 2005 met de bundel Inzinkingen, die bekroond werd met de Jo Peters Poëzie Prijs 2006. Deze zomer verscheen zijn tweede bundel, Donkere arena. Anker werkt parttime als programmamaker voor Stichting Poetry International.
tsead bruinja (1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Tussen 2000 en 2005 verschenen van zijn hand vier Friestalige bundels en in 2004 en 2005 publiceerde hij bundels in het Nederlands. In 2007 verschijnen Bang voor de bal en Geboorte van het zwarte paard (een tweetalige selectie uit zijn Friese werk met dvd). Tsead Bruinja recenseerde poëzie voor Trouw, Awater en de websites Ietsmetboeken en Boeken.vpro.nl.
j.e. craanen was werkzaam op verschillende diplomatieke posten, waaronder Madrid, New York (Verenigde Naties) en Parijs (directeur Institut Néerlandais). Hij was van 1998- 2002 ambassadeur in Argentinië en tot afgelopen zomer ambassadeur in Polen. Hij is thans terug in Den Haag als Speciaal Vertegenwoordiger voor Afrika. Hij publiceerde artikelen over politieke en culturele onderwerpen in kranten en tijdschriften.
dorrit van dalen is journalist. Ze woonde een aantal jaren in Tsjaad en reist veel in West-Afrika. Ze publiceerde onlangs Arabische gom. De fascinerende biografie van een van de meest exotische producten op aarde (2006) en eerder de roman Had de schemer geduurd.
peter drehmanns schreef vier romans (o.m. Erfsmet en Blackpool) en een verhalenbundel. In maart 2007 verschijnt Altijd maar begraven, zijn vijfde roman. Voor NRC Handelsblad recenseert hij buitenlandse literatuur. Daarnaast maakt hij korte films, die op diverse festivals (o.a. Crossing Border) werden vertoond. Zie ook www.peterdrehmanns.nl.
maarten elzinga (1957) is literair vertaler uit het Duits, Reto-Romaans, Frans en Engels. Hij publiceerde o.a. een vertaling van de Stèles van Victor Segalen. Dit voorjaar verschijnt een bloemlezing uit het werk van de Australische dichter Robert Gray, Grasschrift.
wouter godijn (1959) debuteerde met een roman: in 1997 verscheen van hem Witte tongen. Drie jaar later publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, Alle kinderen zijn van glas. De derde bundel van Godijn, De karpers en de krab (2003), werd in 2004 genomineerd voor de vsb-Poëzieprijs.
mark leenhouts (1969) vertaalde een tiental Chinese romans en promoveerde in 2005 op de hedendaagse Chinese auteur Han Shaogong, van wie hij onder meer de lexiconroman Woordenboek van Maqiao vertaalde. Daarnaast is hij recensent voor de Volkskrant en redacteur van Het trage vuur, tijdschrift voor Chinese literatuur.
joost pollmann (1957) is opgeleid aan de Universiteit der Zelfstudie, en sinds 1993 organisator van de Stripdagen Haarlem en van diverse tentoonstellingen over strips en beeldcultuur. Hij schrijft voor de Volkskrant over strips en kunst, en voor www.stichtingbeeldverhaal.nl over strips en onderwijs. Pollmann publiceerde eerder in Tirade, de vpro-gids, Items en International Journal of Comic Art. In 2004 verscheen van zijn hand het Abecedarium van de grafische roman.
victor segalen (1878-1919), Fransman, marinearts, etnoloog en schrijver, geestverwant van Rimbaud, Gauguin en Slauerhoff, vriend van Huysmans, Claudel en Debussy, liet een veelzijdig oeuvre na - romans, essays, poëzie, libretto's, reisdagboeken, toneelstukken - dat grotendeels postuum gepubliceerd is en tegenwoordig toenemend in de belangstelling staat. In Nederland verschenen o.a. de roman René Leys en de dichtbundel Stèles.
teigetje (willem bruno van albada) & woelrat (henk van manen), volgens de reviaanse jaartelling geboren op 15 december 1963 en 2 november 1969. Na het gymnasium studeerde Teigetje o.a. farmacie in Utrecht, Woelrat sociologie in Amsterdam. Daarna studeerden zij tien jaar aan de ‘Faculteit die Leven heet’ bij Gerard Kornelis van het Reve.
leo vroman (1915), bioloog, dichter en schrijver.
dirk van weelden (1957) is redacteur van De Gids. Hij debuteerde in 1987 samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Tegenwoordigheid van geest (1989), Oase (1994), Orville (1997), Van hier naar hier (1999), Het refrein (2000) en Looptijd (2003). Zijn meest recente boek, Straatsofa, verscheen in 2005.